Drobné výjimky povedou k dalšímu podkopávání EET jako celku

Podnikatelé, kteří nejsou plátci DPH, mají nejvýše dva zaměstnance a budou mít hotovostní tržby během 12 měsíců do 200 tisíc korun, by mohli během příštího roku začít evidovat tržby bez připojení k internetu. Počítá s tím novela zákona o EET, kterou se zabývají poslanci na právě probíhající schůzi Poslanecké sněmovny.

Placení, tržby, ilustrační foto
reklama

Další podmínkou pro zavedení této offline evidence bude, že ani jejich očekávané hotovostní tržby by během následujících 12 měsíců neměly překročit uvedenou hranici. Budou muset ovšem využívat papírové účtenky poskytnuté ministerstvem financí a čtvrtletně posílat finanční správě údaje o tržbách.

„Aplikace drobných výjimek v EET je nesystematická a povede nejen k zavedení PETek (papírová evidence tržeb ), ale i k dalšímu napadání a podkopávání EET jako celku. Již před časem jsem prezentoval názor, že pokud se nyní podaří prosadit limit 200 tisíc korun ročně, což je skutečně maličko, je to noha ve dveřích pro další navyšování tohoto limitu ze strany odpůrců EET. Časem ji někdo využije a bude chtít limit navýšit. A už je to zde. Zavádění papírků zpět, to není cesta,“ říká Jan Mrvík, výkonný ředitel společnosti EDITEL.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky