Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ceny zemědělců klesly, v průmyslu a zahraničním obchodu rostly

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ceny zemědělských výrobců v srpnu meziročně klesly. Ceny průmyslových výrobců zaznamenaly v tomto období opačný vývoj. Ceny vývozu a dovozu se v červenci rovněž zvýšily.

„Ceny zemědělských výrobců v srpnu klesly meziročně o 2,1 %. Největší pokles cen jsme zaznamenali v rostlinné výrobě hlavně u ovoce a brambor. V živočišné výrobě pak u jatečných prasat a mléka. Ceny průmyslových výrobců meziročně vzrostly o 3,3 %,“ uvádí Jiří Šulc z odboru statistiky cen ČSÚ. Podrobnosti dnes byly zveřejněny v Rychlé informaci.

„Vývozní a dovozní ceny se v červenci opět zvýšily, a to jak meziměsíčně, tak meziročně. V meziročním srovnání vzrostly ceny vývozu o 1,8 % a dovozní ceny o 2,5 %. Růst dovozních cen zapříčinily hlavně ceny minerálních paliv, které meziročně vzrostly o 33 %,“ doplnil Vladimír Klimeš z odboru statistiky cen ČSÚ k Rychlé informaci o cenách v zahraničním obchodu.

Témata:  zemědělství průmysl ČSÚ

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy