Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci dostanou od státu 6 miliard na propojení vědy a byznysu

Vědci dostanou od státu 6 miliard na propojení vědy a byznysu

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

V Česku startuje dosud nejrozsáhlejší vládní program na propojení vědy a byznysu. Firmy a vědci z nejrůznějších oborů dostanou štědrou státní dotaci na to, aby spojili síly a vědecké poznatky převedli do praxe. V úterním vydání o tom informuje Právo.

Na program dá stát celkem šest miliard korun. Oficiálně začíná podávání přihlášek 30. června. Podle zjištění HN se však už nyní firmy a vědci začali spojovat do týmů a chystají se žádat o peníze. "Chceme se spojit se třemi fakultami Univerzity Karlovy a s dalšími sedmi firmami a společně vyvinout lepší a citlivější detektory rentgenového a radiačního záření. Budou se moci využít k hlídání dávek radiace v jaderné elektrárně. Detektory budou přesnější a levnější, než ty současné," plánuje Jan Surý z třebíčské společnosti Envinet. Jeho tým by chtěl z chystaného projektu od státu získat 25 milionů korun. Právě spojení v týmech je jednou z podmínek pro získání dotace. "Musí utvořit konsorcia, v nichž budou minimálně tři firmy a jedna vědecká instituce," říká Eva Procházková z Technologické agentury České republiky, která program připravuje. Důležité ale je, aby měly zformulovanou dlouhodobou výzkumnou strategii, na čem chtějí společně pracovat a čeho chtějí dosáhnout."

Doba podpory je osm let, program běží od roku 2012. Stát bude konkrétní projekt podporovat sedmdesáti procenty, zbytek doplatí firmy. Agentura předpokládá, že vznikne celkem 35 týmů, z nichž každý získá v průměru 310 milionů na celou dobu řešení projektu.

Témata:  věda

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy