Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soukromí věřitelé odepíší 70 % dluhu Řecka

Soukromí věřitelé odepíší 70 % dluhu Řecka

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Ústav pro mezinárodní finance (IIF) je podle šéfa německé Deutsche Bank Josefa Ackermanna ochoten nést ztrátu z řeckých dluhopisů až do výše 70 procent. Informovala o tom v pátek agentura Reuters s odvoláním na Ackermannovo vyjádření pro N-TV.

"Položili jsme na stůl velmi atraktivní nabídku," uvedl podle agentury Reuters pro N-TV Ackermann, který je zároveň předsedou bankovní lobby při IIF o návrhu, jenž je projednáván v Aténách. Zájmy soukromých věřitelů Řecka hájí šéf Ústavu pro mezinárodní finance (IIF) Charles Dallara, který do Atén odcestoval ve čtvrtek, aby pokračoval v jednáních. "To je ztráta o téměř 70 procent, kterou jsme připraveni přijmout," řekl dále Ackermann v rozhovoru pro německou televizi N-TV. "Věřím, že dohody bude dosaženo," pokračoval Ackermann. "Každý musí přispět," dodal. Odpuštění velké části řeckého dluhu u soukromých věřitelů je podmínkou pro to, aby se Řecko technicky neocitlo ve stavu platební neschopnosti. V opačném případě by se spustila vlnu nároků na výplaty pojistek proti nesplácení řeckých státních dluhopisů. Řecko usiluje o uzavření dohody se soukromými věřiteli o výměně části dluhopisů. Dohoda je důležitá pro získání druhého balíku pomoci ve výši 130 miliard eur (zhruba 3,3 bilionu korun) od Evropské unie, Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Evropské centrální banky (ECB). Dohoda má z privátně drženého dluhu ve výši zhruba 205 miliard eur "odříznout" řádově 100 miliard eur a pomoci snížit zadlužení Řecka na 120 procent hrubého domácího produktu (HDP).

Témata:  Řecko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy