Důchody jsou v Česku špatné. Stát má pomáhat, místo toho...

Občanští demokraté nadále kritizují řadu kroků levicové vlády v oblasti sociální politiky. Opozici vadí zejména koncepce ministryně Marksové, podle které by obce musely vyčlenit 5 % bytů na svém území pro sociální bydlení, nesouhlasí ale ani s tím, aby si vláda kupovala loajalitu odborářů zvýšenými příspěvky. Škodlivý je podle ODS i nápad na zrušení vdovských důchodů.

Ilustrační fotografie
reklama

„Koncepce sociálního bydlení z pera ministryně práce a sociálních věcí žene starosty do bezvýchodné situace. Vedení obce bude muset svým obyvatelům garantovat bydlení. Ministryně je ochotna na projekt obětovat 4,6 miliard z rozpočtu rezortu, komu peníze vezme, už neříká. Financování sociálního bydlení nelze zajišťovat přidělováním bytů nebo dokonce jejich stavěním. To se opět vracíme zpět k reálnému socialismu a zahráváme si s nárůstem ghett. Sociálním inženýrstvím podobného typu dělá ministryně z lidí nesamostatně uvažující jedince a zadělává na problémy všem starostům. Zároveň je třeba sociálním šetřením začít rozlišovat zaviněnou a nezaviněnou tíživou situaci. Jestli se nesnažím, odmítám práci, pak mi nezbývá, než bydlet v azylovém bydlení, pokud mám snahu se svojí situací něco udělat, pracuji, starám se o děti, pak mám mít šanci," upozornila ve zprávě médiím expertka ODS pro sociální oblast Lenka Kohoutová.

Sněmovní výbor pro sociální politiku projednal vládní návrh zákona na změnu zákoníku práce. Novela v sobě skrývá možnost uvolnit až desítky milionů na sociální dialog. „Není možné, aby odbory byly financovány z daní nás všech. Jsou zájmovou organizací, která zastupuje jen velmi úzkou skupinu lidí. Prostředky ke svému financování si musí zajistit samy," komentuje Lenka Kohoutová. „Levicová vláda si tímto způsobem jen kupuje loajalitu odborářských bossů. Sociální demokracie jim možná tímto způsobem chce přispět na volební kampaň, až budou v příštích volbách kandidovat v barvách socialistů, jak se to běžně děje," říká předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

ODS upozorňuje na zcela chybný krok, kterým je nápad ministryně Marksové na zrušení vdovských důchodů. „Ministryně si zřejmě vůbec neuvědomuje tíživou situaci, ve které se osamělí senioři nacházejí. Stát má pomáhat těm, kteří pomoc skutečně potřebují, těm, kteří se vyrovnávají s těžkou životní situací, kterou ztráta celoživotního partnera bezpochyby je. Místo toho vláda často podporuje lidi, kteří se vyhýbají práci a sociální systém akorát zneužívají," uvedla Kohoutová na adresu důchodů.

Expertka ODS pro sociální oblast už dříve řekla serveru EuroZprávy.cz, že Marksová se podle ní nesnaží stabilizovat důchodový systém. "Jediné, co jí napadne, je takováhle hloupost. To pak může říct, že zruší i sirotčí důchody, protože k ničemu nejsou. Průměrný důchod je kolem jedenácti tisíc korun a pozůstalostní důchody budou splňovat svůj účel do té doby, dokud budou důchody takhle nízké. Jestliže se s tím systémem něco neudělá, tak vždy budeme pozůstalostní důchody potřebovat," uvedla Kohoutová.

"Až budou důchody tak vysoké, že si budeme moci dovolit říct, že část je například děditelná, nebo že rozdělíme to, co odvádíme státu na státní důchod a na to, co si spoříme, tak pak si můžeme říct, že po patnácti až dvaceti letech se můžeme bavit o tom, jestli jsou pozůstalostní důchody ještě zapotřebí. Ale to si můžeme říct ve chvíli, kdy nám důchody porostou, v tomto systému si to ale nedokážu představit. Paní ministryně by měla jít a žít plnohodnotným životem měsíc za to, co dostane jen z důchodu," řekla serveru EuroZprávy.cz expertka.

Témata: CZK | důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky