Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchody chceme pro všechny takto. Co se chystá?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Na základě žádosti předsedy odborné komise pro důchodovou reformu na Ministerstvu práce a sociálních věcí představilo hnutí Úsvit přímé demokracie svůj pohled na budoucí podobu důchodového systému.

Důchodová reforma je pro další léta jedním ze základních pilířů sociální politiky hnutí Úsvit přímé demokracie a předpokládá její nastavení na dlouhé roky dopředu. Její fungování, stabilitu a také finanční zajištění.

Podle poslankyně a experta hnutí Úsvit na sociální politiku Jany Hnykové musí důchodová reforma zajišťovat rovné podmínky pro přiznání důchodu, ale na druhé straně musí vést občany k odpovědnosti a plnění povinností. Důležitým principem je zde solidarita člověka k člověku, který je znevýhodněn stavem, věkem a může tak být ohrožen sociálním vyloučením a chudobou.

Důchodová reforma musí podle Hnykové vést k sociální spravedlnosti, aby lidé, kteří poctivě pracují, podnikají, či odvádějí finanční prostředky za jinou samostatně výdělečnou činnost, si užili dle svého přispění do sociálního zabezpečení i výsledků své práce. Důchodová reforma, která nastaví jasná pravidla, musí být udržitelná, dlouhodobě stabilní a zajišťující dostatek finančních prostředků do tohoto fondu.

Návrh důchodové reformy hnutí Úsvit•Chceme nastavit minimální hranice starobního důchodu tak, aby byly pokryty životní náklady člověka.•Výpočet důchodu musí být jednoduchý a přehledný. Každý člověk by měl mít možnost si spočítat, jaká částka mu bude přiznána a jak si bude moci naspořit dle svých požadavků na vyšší úroveň života v důchodovém věku.•Podle našeho návrhu by se výše důchodu měla odvíjet od odvedených finančních částek do fondu sociálního zabezpečení a důchod by měl být přiznán každému občanovi v 5 kategoriích podle toho, kolik přispěl.•Starobní důchod by měl být pro ženy doplněn bonusem a měl by obsahovat zvýhodnění za porod a za každé narozené druhé a třetí dítě.•Mimo jiné bychom chtěli nahradit název mateřská dovolená výrazem mateřská péče, protože výchova dítěte opravdu není žádnou dovolenou.•Starobní důchod by měl obsahovat i další bonusový příplatek v případech, že by člověk pracoval ve zvlášť obtížných podmínkách dle kategorií, které by byly jasně nastaveny.•Každý občan by musel odpracovat minimální počet let a měla by být stanovena pevná hranice odchodu do důchodu. Naše představa pro odchod do důchodu je pro ženy i muže 65 let.•Valorizace je nedílnou součástí důchodu. Při valorizaci by měl každý dostat vždy stejnou částku, tím by se nerozevíraly sociální nůžky tak, jako se tomu děje v současné době.•Finanční zajištění důchodů by bylo nejen z odvodů do sociálního zabezpečení, ale stát by do tohoto fondu měl věnovat i zisky ze státních firem, jako je například Budvar, nebo ČEZ.•Nad tímto návrhem důchodové reformy proběhla diskuse na širším fóru hnutí Úsvit přímé demokracie a panuje zde shoda. Pokud bude nastaven jiný systém důchodové reformy a nebude odporovat naším principům, pak bude nutné náš postoj přehodnotit a podporovat to dobré pro naše občany.

Témata:  důchodci důchodová reforma

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy