Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyšší důchody? Češi to vidí jinak

Vyšší důchody? Češi to vidí jinak

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Nejužitečnějším pojištěním ze současné nabídky pojistných produktů je podle Čechů povinné ručení, naopak za nejzbytečnější označují penzijní připojištění. Vyplynulo to z průzkumu společnosti ePojisteni.cz, která je největším českým online pojistitelem.

V žebříčku, kde měli respondenti hodnotit užitečnost jednotlivých pojištění, získalo nejvyšší hodnocení povinné ručení - za užitečné ho označilo 73 procent dotázaných. "V ČR je více než 7,5 milionu aut. Lidé si uvědomují, že pravděpodobnost nehody je značná - a že povinné ručení jim v případě nehody může ušetřit obrovské částky, " vysvětluje David Holý, marketingový ředitel ePojisteni.cz. Relativně vysokou podporu získalo ještě cestovní pojištění (66 procent) a pojištění nemovitosti a domácnosti (63 procent). V kontrastu s úspěchem povinného ručení je výrazně nižší obliba havarijního pojištění. Za užitečné ho považuje jen 39 procent dotázaných; více než polovina respondentů ho hodnotila jen jako průměrně užitečné.Průzkum odhalil i ty pojistné produkty, v jejichž výhodnost lidé nevěří. Příkladem může být pojištění odpovědnosti zaměstnance, které celých 13 procent respondentů označilo za zbytečné. Ještě hůře dopadlo penzijní připojištění, které coby zbytečné vnímá 14 procent občanů. "Po všech nepřehledných změnách, prohlášeních a politických krocích, které se v souvislosti s penzijním systémem za poslední dobu objevily, zřejmě ztratili lidé orientaci a už v tento produkt nemají důvěru,"popisuje David Holý.Paradoxní je zejména fakt, že penzijnímu připojištění nevěří ani respondenti vyšší věkové kategorie, jež by tento produkt měl oslovovat.  "I se zvyšujícím se věkem se respondenti vyslovovali ve smyslu, že povinné ručení chápou jako důležitější než penzijní připojištění, ačkoliv bychom očekávali, že tato skupina dotazovaných již výhody penzijního připojištění oceňovat bude," komentuje překvapivé závěry Holý.Průzkum společnosti ePojisteni.cz proběhl ve dnech 17.3. až 22.3. a účastnilo se ho 1050 respondentů z celé ČR starších 18 let.Společnost ePojisteni.cz je největším českým online pojistitelem. Možnosti nalézt na jejím webu nejvýhodnější pojištění využilo v loňském roce 713 tisíc lidí, přičemž více než 150 tisíc z nich uzavřelo přes portál ePojisteni.cz smlouvy na různé pojistné produkty. 

Tabulka: Hodnocení jednotlivých pojistných produktů v ČR (zdroj: ePojisteni.cz)

Druh pojištění

Užitečné

Průměrně důležité

Zbytečné

Povinné ručení

73%

24%

3%

Cestovní pojištění

66%

30%

4%

Pojištění nemovitosti a domácnosti

63%

33%

4%

Úrazové a životní pojištění

58%

37%

5%

Pojištění odpovědnosti zaměstnance

40%

47%

13%

Havarijní pojištění

39%

52%

9%

Penzijní připojištění

37%

48%

14%

Témata:  důchody

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 11:39

Předpověď počasí na noc a středu 17. dubna

Mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad východním Atlantikem k nám bude nadále proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy