Důchodová reforma krachuje: druhý pilíř nezajistí lidem klidné stáří

Ačkoli KDU-ČSL nemá zastoupení v Poslanecké sněmovně, volá po vyřešení otázky důchodů. Ukazuje se totiž, že důchodová reforma krachuje a 1. místopředseda lidovců Marian Jurečka vyzývá k jednání o této ožehavé otázce napříč politickým spektrem.

660
reklama

„Lidé si spočítali, že druhý pilíř jim nezajistí klidné stáří. Nízkopříjmové a střední vrstvě se to nevyplatí vůbec a bohatí investují jinak. Druhý pilíř je jen příspěvek bankovním ústavům, lidem penzi nezajistí. Je třeba jednat. Další fiasko ve výkonu státní správy si nemůžeme dovolit," vzkazuje Jurečka.

Fiasko s druhým pilířem důchodové reformy považuje za vůbec největší za poslední roky. Do druhého pilíře se totiž za čtyři měsíce přihlásilo pouze dvacet tisíc lidí. Podle Jurečka tato reforma přináší důchodovému systému pouze náklady a žádný profit. Většině lidí se vstup do druhého pilíře jednoduše nevyplatí.

Vyřešení otázky důchodů tak považuje za hlavní prioritu období po volbách do sněmovny v roce 2014. „Je zapotřebí, aby si všechny parlamentní politické strany sedly za jednací stůl a navrhly takovou důchodovou reformu, která bude atraktivní pro obyvatelstvo, bude rozpočtově odpovědná a především celospolečensky akceptovatelná a dlouhodobě politicky udržitelná," dodává.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky