Život ze státního důchodu? To je utopie!

Podle občanů České republiky je plnohodnotné vyžití ze státního důchodu do budoucna nemožné. Polovina dotazovaných se dokonce domnívá, že bez vlastních úspor stáří nezvládne vůbec, informovala v úterý prostřednictvím výsledků šetření PPM Factum společnost Broker Consulting.

660
reklama

Podle průzkumu lidé vědí, že samotný státní důchod k zajištění stejné životní úrovně ve stáří nestačí a 90 procent z dotazovaných plánuje řešit své zajištění do důchodu. Další třetina respondentů předpokládá, že se jim podaří zajistit se na důchod tak, že se jejich finanční situace v porovnání se současným stavem nezmění, zhoršení očekává více než třetina lidí (38 procent), proti tomu necelá třetina (29 procent) předpokládá, že se jejich finanční situace naopak zlepší.

"Když nahlédnete pod pokličku, zjistíte, že si Češi spoří jen několik stovek měsíčně, což jejich potřeby ve stáří nepokryje. Spoří, ale vlastně nevědí, kolik přesně budou potřebovat. Nastal výrazný rozpor mezi tím, co lidé vědí, že chtějí dělat a tím, co opravdu dělají," přibližuje realitu Petr Hrubý, generální ředitel Broker Consulting.

Z průzkumu dále vyplynulo, že lidé často očekávají, že si budou moci dopřávat v důchodu zahraniční dovolené, bez problémů budou financovat například novou ledničku a v oblasti výdajů na záliby jsou dokonce očekávání Čechů větší než jejich současné možnosti.

"Lidé se sice naučili odkládat peníze na stáří, ale jejich představy o tom, kolik prostředků budou mít ze svých úspor ve stáří k dispozici, většinou nejsou podloženy reálnými propočty. Lidé si neuvědomují, že pro zachování, nebo dokonce zlepšení životní úrovně, je třeba naspořit částky řádově v milionech korun," říká Jan Lener z Broker Consulting.

Průzkum provedla společnost PPM Factum Research na souboru tisíce respondentů metodou kvantitavního výzkumu formou CASI (Computer Aided Self-completion Interwiewing) v září 2012.

Témata: důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky