Vysoké důchody? Všichni budou mít málo, upozorňuje analytik

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová oznámila, že na podzim představí „reformu“ důchodového systému. Pokud jste se zaradovali, že vláda začíná myslet strategicky a s delším horizontem, než je volební období, analytici vás zklamou.

Ilustrační fotografie
reklama

"Z kusých informací, které máme, je jasné, že to nebude žádná reforma, nýbrž pouze parametrická změna. Ta dle všeho udržitelnost důchodového systému, což je jeho největší slabost, určitě nezlepší a dost možná ještě zhorší," tvrdí analytik Martin Lobotka.

Dodal, že Maláčová se zaklíná, že pokud „tady bude ČSSD, věk odchodu do důchodu se zvyšovat nebude“. Podle odborníka je jasné, že se pozdějším odchodem do důchodu ministryně zabývat nehodlá.

"Přitom růst věku odchodu do důchodu je klíčovým předpokladem dlouhodobé udržitelnosti důchodového systému v situaci prodlužujícího se věku dožití.  Čím se ministryně zabývat naopak bude je dřívější (!) odchod do důchodu pro „náročné“ profese. Ne že by nebylo namístě zrušit některé výsluhové příspěvky, které jsou de facto důchodem, ale to ministryně určitě na mysli neměla. Zde dojde nejspíš naopak k tomu, že „náročné“ povolání bude mít postupem času každý druhý a že se zařazení na listinu náročných profesí bude používat jako předvolební úplatek," dodal.

Změny budou mít podle ekonoma za cíl zachovat maximální rovnostářství i za cenu, že všichni budou mít stejně málo. "A představení „reformy“ bude dalším představením festivalu nesystémovosti, který zdejší MPSV již léta organizuje: ministryně Maláčová řeší, jak zajistit ženám a mužům stejné důchody, druhou rukou přitom zvyšuje rodičovský příspěvek, který udrží (povětšinou) ženy ještě déle na rodičovské dovolené. Přitom rodičovská dovolená je i tak jedna z nejdelších v Evropě a prokazatelně zhoršuje návrat žen na trh práce i jejich mzdy," tvrdí ekonom.

V září se tak podle něj žádné reformy důchodového systému nedočkáme, pouze dalšího nesystémového zásahu do beztak chatrného důchodového systému.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky