Většina lidí na průměrnou mzdu nedosáhne. Ta přesto roste

Průměrná mzda v České republice stoupla ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně o 1019 korun, tedy o 3,9 procenta, na 27.297 Kč. Reálně, po odečtení inflace, vzrostla o 3,7 procenta. Proti předchozímu čtvrtletí stoupla o 0,8 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Za celé pololetí dosáhla průměrná mzda 26.898 korun, o 4,2 procenta více než loni. Letošní růst reálné výše mzdy za pololetí i druhé čtvrtletí je nejvýraznější za posledních devět let.

Češi většinou na průměrou mzdu nedosáhnou
reklama

Mzdové žně českých zaměstnanců se přenesly i do letošního druhého kvartálu, byť s nepatrně nižší úrodou. V reálném vyjádření patří přírůstkem mezd poslední kvartál i tak mezi nejlepší období po roce 2007. Oproti prvnímu kvartálu se poněkud setřely rozdíly v dynamice mezd mezi jednotlivými odvětvími. Z řady vyčuhují zejména problémy postižené odvětví těžby, kde nominální růst mezd zpomalil na pouhé procento, a odvětví jako ubytování a stravování (+6.0% meziročně), kde hraje významnou roli zvyšování minimální mzdy. Díky načasování bonusů si výrazně přilepšili zaměstnanci ve finančním odvětví (6.9% meziročně). Také regionální rozdíly v dynamice mezd se proti prvního čtvrtletí zmírnily a Praha přestala citelně zaostávat. Zajímavostí, vyvolanou čirou náhodou, je srovnání průměrné mzdy v podnikatelské sféře s nepodnikatelskou na rozdíl menší než stokorunu. Z hlediska vývoje zaměstnanosti je ve většině odvětví nadále patrná poptávka po pracovní síle, výjimky tvoří jen odvětví těžby a stavebnictví. Mírné zpomalení meziročního přírůstku mezd je dáno výhradně vyšší loňskou základnou. Pro zbylé dva kvartály letošního roku předpokládáme, že se ve větší míře začne promítat do mezd nedostatek pracovních sil, což zvedne meziroční dynamiku opět nad čtyřprocentní hranicí. Spolu se stále nízkou inflací a ušetřené prostředky z prvního půlroku ponechává předpokládaný vývoj mezd solidní prostor pro růst soukromé spotřeby, a tedy životní úrovně. Rizikem, a to zejména pro rok 2017, je finanční vyčerpání některých podniků a jejich následný útlum. Tato situace může zejména hrozit v odvětví stravování a ubytování v případě, že vláda přežene své ambice při zvyšování minimální mzdy, říká pro MoneyMAG.cz hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Růst mezd a vyšší jistota zaměstnání oproti předchozím rokům se kladně odráží na ochotě českých domácností utrácet. Důkazem je trvalý růst tržeb obchodníků. Konkrétně v červenci tržby vzrostly po očištění o nestejný počet pracovních dnů o 5,1 % meziročně. I nadále platí, že i v červenci byl větší zájem o nepotravinářské zboží a stále více nákupů se realizovalo prostřednictvím internetu. Kamenné obchody tak stále častěji slouží jako místo, kde si zákazníci vyzvednou zboží, které si objednali přes internet", sdělil pro MoneyMAG.cz analytik Akcenty Miroslav Novák.

Růst mezd by neměl polevit ani ve druhé polovině roku, což je dobrá zpráva jak pro maloobchodní prodejce, tak i pro stát, který realizuje vysoké daňové příjmy. Spotřeba domácností se rovněž stane hlavním tahounem ekonomického růstu, dodal.

Stále platí, že většina lidí na průměrnou mzdu nedosáhne. Medián mezd, tedy prostřední hodnota, totiž činil 23.047 korun. Medián představuje číslo, kdy polovina hodnot mezd je vyšší než tento údaj, a druhá polovina zase nižší. Meziročně vzrostl medián o 4,5 procenta. Čtyři pětiny zaměstnanců pobíraly mzdu mezi 11.238 Kč a 43.752 Kč.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky