Politici si od příštího roku přilepší. Platy jim porostou o tisíce korun

Platy poslanců, senátorů, premiéra a jeho ministrů, ale i prezidenta od příštího roku porostou. Politici mají dostat měsíčně o pět tisíc korun více. S dalšími bonusy si tak společně se základním platem mohou přijít až na 200 tisíc korun.

Peníze CZK, ilustrační fotografie
reklama

Poslanci v současné době berou nejméně 65 tisíc korun měsíčně. K základnímu platu ale dostávají navíc ještě desetitisíce korun jako náhrady. Přijdou si tak na pěkné peníze, o kterých si většina lidí může nechat jen zdát. Přesto se jim budou platy ještě navyšovat - a to o pět tisíc korun.

Podle ekonomů je navýšení platů politikům nezasloužené. "Zvýšení je výrazně větší než odpovídá zvýšení mezd v průměrné ekonomice. Politici mají zvýšení mezd prakticky dvojnásobné," uvedla Markéta Šichtářová.

Plat by se tak měl od příštího roku měl navýšit na 71 tisíc korun, to ale není konečná částka, poslanci dostávají další desetitisíce za vedlejší náhrady. Částka tak může vyšplhat na více než 150 000 tisíc, když poslanci plně využívají peněz například na reprezentaci - kupují si za ně oblečení nebo jdou na večeře do lepších restaurací.

"Já myslím, že to je špatně. Někteří poslanci mají díky Poslanecké sněmovně taky dobrou cestovní kancelář," kritizuje rozhodnutí ministr financí Andrej Babiš.

Bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger si navyšování platů pochvaluje. "Je potřeba říci, že poslanecké platy klesaly v rámci předkrizového období a jsou zcela výrazně nižší než na konci tohoto desetiletí," řekl novinářům.

Plat se bude zvyšovat nejen poslancům, ale i prezidentovi (na 236 700 korun ) a premiérovi (na 191 tisíc korun).

Témata: politici | platy / mzdy | mzdy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky