Tato daň je zbytečná, zrušme ji, vyzvala ODS

Předseda ODS Petr Fiala po jednání poslaneckého oznámil, že jeho strana se chce zasadit o zrušení daně z nabytí nemovitosti. Je to prý daň zbytečná, která pouze škodí mladým rodinám.

Ilustrační fotografie
reklama

Občanští demokraté se rozhodli předložit hned dva návrhy, které podle jejich mínění usnadní život aktivním a pracovitým lidem. Strana chce podle svého předsedy Fialy zrušit zbytečnou daň z nabytí nemovitostí. „Pokud se ODS podaří návrh na zrušení daně z nabytí nemovitosti prosadit, potom každá rodina, která si kupuje svůj byt, či dům, ušetří. V případě, že dům stojí 2 miliony korun, zůstane lidem v peněžence 80 tisíc korun, které mohou použít třeba na vybavení bytu," počítal Fiala.

Tato daň podle Fialy zvyšuje cenu nemovitostí a snižuje tak dostupnost bydlení zejména pro mladé rodiny. „Navíc se platí z již jednou zdaněných peněz," upozorňuje občanský demokrat.

Strana také předkládá návrh novely zákona o stavebním spoření. Podle stávající legislativy nemají rodiče plnou kontrolu nad spořením svých dětí. „Opatření umožní rodinám nakládat s jejich vlastními penězi. Když nyní rodiče spoří svým dětem, musí složitě žádat soud o souhlas s ukončením stavebního spoření. Rodiče mají mít právo rozhodovat o penězích, které svým dětem spoří, protože ví lépe než soud, co je pro jejich děti nejlepší," myslí si Petr Fiala.

Témata: CZK | daně

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky