Šílené praktiky české agentury: Ponižující prohlídky, porušování základních práv

Hodně zvláštní způsoby panují u výrobce autobaterií v České Lípě. Zaměstnanci, které tam umisťuje pražská pracovní agentura Prosperite, tam pracují bez nároku na dovolenou, nedostávají výplatní pásky a podstupují ponižující zdravotní prohlídky, informuje Mediafax.

660
reklama

Lékařská prohlídka probíhá přímo na pracovišti, zaměstnanci se musejí svlékat mezi jedovatým olovem, kvůli kterému jinak nosí ochranný oděv. Jazyk ukazují člověku, který ani nemá bílý plášť. A ve finále prohlídka každého stojí 150 korun. "Musí mít k tomu zvláštní místnost. Agentura práce porušuje úplně všechno, na co jsme se podívali," říká krajský předseda Asociace samostatných odborů Milan Šubrt.

Třeba na dovolenou si mají zaměstnanci šetřit sami - z hodinové mzdy. Na výběr mají 3 možnosti. " 85 procent bez dovolený, nebo 60 s dovolenou. Anebo můžeme jít na dlažbu," popisuje drsné poměry zaměstnanec pracovní agentury Prosperite Martin Kratochvíl.

Jeho kolegu pana Dzurku agentura dokonce vyhodila. Jen za to, že po ní chtěl výplatní pásky. I na ně si mají lidé našetřit. "Tvrdili mi, že ty výplatnice k ničemu nepotřebujeme. Nakonec mě vyhodili," říká pan Dzurko. Na výpovědi však nebyl uveden ani důvod, o dvouměsíční výpovědní lhůtě ani zmínka.

"V každé pracovní výpovědi musí být uveden důvod. Ten tady žádný není. Zaměstnanec musí podat žalobu. Soud rozhodne rychle. Agentura ho bude muset přijmout zpět do práce a bude mu muset doplatit mzdu," předpokládá Milan Šubrt. A společnost Prosperite komunikuje s panem Dzurkem sms zprávami jako je tato: "Pane Dzurko. Přestaňte se chovat jako idiot. Výpověď vám byla předána před svědky a nabyla právní účinnosti."

Ve svém sídle v Praze si o svých praktikách zástupci agentury neměli čas povídat. "Ve vší slušnosti vás s dovolením budu muset vyhodit," zní ve dveřích sídla společnosti, která bude čelit žalobám. Odbory zase budou tlačit na výrobce baterií, který možná o praktikách agentury, již si najal, ani neví.

Témata: práce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky