Nestihli jste do pondělí podat daňové přiznání? Nezoufejte, poradíme, co dál

V pondělí 1. dubna oficiálně skončila možnost včas a řádně odevzdat daňové přiznání. Ti, kdo této lhůty nevyužili, jej budou muset dříve či později podat stejně, avšak s rizikem až statisícových pokut. Těm se ale lze na poslední chvíli vyhnout.

Ilustrační foto
reklama

Posledním dnem pro odevzdání přiznání za rok 2018 byl 1. duben 2019 a zároveň šlo o nejzazší termín pro úhradu daně. Pokud někdo z jakýchkoliv důvodů nestíhal přiznání podat, měl několik možností, jak si termín posunout.

Jednou z nich byla možnost využít služeb daňového poradce, která lhůtu prodlužuje až do 1. července 2019. V takovém případě ale bylo nutné na finanční úřad nejpozději do 1. dubna 2019 předložit plnou moc ke zpracování daňového přiznání podepsanou daňovým poradcem.

Stejná situace nastala i v případě požádání o odklad. O ten bylo rovněž třeba zažádat do 1. dubna. A kdo tak neučinil, má nyní prakticky jedinou možnost, jak se vyhnout pokutám za pozdní podání.

Daňové přiznání může podat po termínu. Pokuty za neodevzdané přiznání se začínají načítat až po pěti pracovních dnech od uplynutí termínu, v této lhůtě tak máte ještě možnost odevzdat daňové přiznání bez sankcí.

V opačném případě začínají naskakovat pokuty. Úřady si podání přiznání kontrolují a kdo jej nepodal, bude to po vyzvání muset udělat stejně, navíc ještě s pokutou. Za každý den prodlení totiž naskakuje poplatek 0,05 procenta v poměru k výši stanovené daně.

Finanční úřad v případě neodevzdání přiznání vyzve k podání a určí náhradní termín. Pokud ani v něm není přiznání podáno, je vyměřena další pokuta, tentokrát ve výši pět procent ze stanovené daně. Maximálně může jít až o částku 300 tisíc korun.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky