zmrzlina

Ilustrační fotografie

Skrytá inflace, aneb proč je můj oblíbený nanuk menší?

Ekonomika

Potraviny jsou čím dál tím dražší. Ale lidé si možná nevšimli, že se také zmenšují. Pokud potravinářská firma uvede na trh například menší skleničku džemu, může si účtovat vyšší jednotkovou cenu, a přitom se opticky vyhnout "zdražení", které by snížilo prodej.

zmrzlina

V Česku se vyrábí rekordně zmrzliny. Češi mají stále radši prémiové zmrzliny, obyčejný polárkový stojí už řadu let stejně

Ekonomika Komentář

Komentář Lukáše Kovandy: V Česku se vyrábí rekordní objem zmrzliny. Vyplývá to z aktuálních údajů Eurostatu (zde). V roce 2019 se v ČR vyprodukovalo 79,3 milionu litrů oblíbené studené pochoutky. Ještě v roce 2009 to přitom bylo jen 36,6 milionu litrů. To představuje nárůst o zhruba 117 procent vyrobeného objemu během deseti let. Výrazněji narůstala produkce zmrzliny v daném období ze zemí EU dle dostupných údajů pouze v Maďarsku, v Rakousku a v Litvě.

Ilustrační fotografe

Magazín

Sezona zmrzliny je tady. Jaké budou trendy?

S příchodem teplého počasí začíná i sezona zmrzliny. Na zákazníky čeká řada nových příchutí oblíbených značek, na své si přijdou i vyznavači zdravého životního stylu, protože i v případě zmrzlin se snaží výrobci nabízet ty s méně kaloriemi. Zároveň roste obliba sorbetů. Nejoblíbenější jsou zmrzliny s vanilkovou, jahodovou a čokoládovou příchutí.

Zmrzlina, ilustrační fotografie

Studené léto trápí stánkaře, menší tržby hlásí i koupaliště

Ekonomika

Máme za sebou dva týdny prázdnin, ale počasí v Česku zrovna moc letní není. A tak nejen děti, ale i rodiče a provozovatelé letních atrakcí, koupališť nebo stánků doufají, že zbytek prázdnin bude teplejší. Jenže počasí by se mělo umoudřit až koncem příštího týdne.

Ilustrační fotografe

Rady, jak nenaletět na letní brigádě

Ekonomika

Sezóna brigád běží naplno, ale i tak stojí za to zmínit se o úskalích, která mohou z lákavé nabídky pro vylepšení finanční situace udělat prodělečný podnik, případně noční můru. Lidé s malou zkušeností na pracovním trhu jsou totiž lákavým cílem pro podvodníky, kteří se na nich snaží vydělat. Na co si dát pozor v případě (nejen) letních sezónních pracovních příležitostí, radí Zuzana Lincová, ředitelka Profesia.cz.

Zmrzlina, ilustrační fotografie

Zmrzlina zase zdražila. Ročně každý sníme několik litrů

Aktuality

Odstartovala zmrzlinová sezóna. V průměru každý z nás ročně spořádá 4-5 litrů, ale letos za ní zase zaplatíme víc. Zmrzlina podražila například kvůli neúrodě vanilky a právě vanilková patří mezi ty nejoblíbenější. Může to podle odborníků znamenat i to, že zmrzlina bude méně kvalitní - vanilku totiž mohou výrobci nahrazovat jinými surovinami.

Zmrzlina, ilustrační fotografie

Ekonomika

Co je ve zmrzlině místo smetany a tvarohu?

Ve vedrech, které nyní venku panují, se každý rád osvěží. Mnoho z nás si kupuje například zmrzlinu. Časopis dTest se zaměřil na vanilkové a tvarohové nanuky a podle výsledků většina vanilkových trpí hlavně tím, že mají velké množství kokosového oleje.

Zmrzlina, ilustrační fotografie

Se zmrzlinou nakupujete i vzduch. Jak poznat tu dobrou?

Ekonomika

Zmrzlinu zmrzlinou dělají použité suroviny a také vzduch, který do ní výrobci vhánějí. Záleží ovšem na množství přidaného vzduchu. A abychom si pochutnali, tak i na dalších příměsích. Jak vybrat správnou zmrzlinu? Čtěte dál...

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:15

Firmy mladé potřebují, to je dobrá zpráva pro čerstvé absolventy. Kolik si mohou vydělat?

Letošní rok je šance na zotavování ekonomiky, prorokují zaměstnavatelé. Je to mimochodem i dobrá zpráva pro letošní absolventy, protože jejich příchodu na pracovní trh by to mohlo pomoci. Většina firem totiž mladé zaměstnance potřebuje, zejména ty IT zdatné. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy