Zkouškové období pro váš dům. Co dostává v zimě nejvíce zabrat?

Zima je pro dům doslova zkouškovým obdobím. Sníh, mráz i vítr prověří kvalitu a odolnost každé nemovitosti opravdu komplexně. Které části čelí nyní, uprostřed zimy, největšímu zatížení?

Ilustrační fotografie
reklama

Střecha, komín, fasáda, okna i okapy. To jsou riziková místa většiny staveb. Pokud byla při realizaci jakkoli zanedbaná jejich kvalita, zpracování a trvanlivost, či jestliže jste podcenili přípravy na zimu, můžete se nyní nebo na jaře dočkat velmi nemilých překvapení.

Okna a kondenzace vody

Okna nejsou v chladných měsících riziková zdaleka jen kvůli možnému úniku tepla. „Okna jsou místem, kde v chladných měsících dochází ke kondenzaci nejčastěji,“ vysvětluje inspektor nemovitostí Martin Černohorský. Může za ni obvykle netěsnost ve spárách. Naštěstí lze v určitých případech tyto netěsnosti identifikovat a relativně levně odstranit. V případě kondenzace vody v oknech je vhodné obrátit se na experty.

Zdivo a fasáda mohou být podmáčené

Pořádně zabrat dostává v zimě samozřejmě i fasáda budovy, v nejhorších případech dokonce i samotná konstrukce domu. Pokud do objektu zatéká a postiženo je zdivo, je rozhodně na místě poradit se s odborníky na vysoušení, v případě silného podmáčení povolat i statika. Existují techniky vysoušení, které lze uplatnit i v zimě, jejich konkrétní použití však závisí na mnoha faktorech – materiálu konstrukce, způsobu zateplení, materiálu izolace, aktuální venkovní i interiérové teplotě apod.

Střeše hrozí poškození i zohavení

Střecha je patrně nejzatíženějším místem celého domu po celé zimní období. Zima prověří odolnost krytiny, komínů, světlíků, vikýřů i odvětrávacích otvorů. U skládaných střech hrozí uvolnění tašek, u střech z laciného hliníku zase nevratné poškození vzhledu, u plechových střech imitujících tašky dokonce utržení celých plátů při silném větru. Nekvalitní krytina bude mít za následek vlhkost v podkroví. „Zásadní je pořídit si krytinu z kvalitního a trvanlivého materiálu, který se dá pájet. Tak je možno zajistit stejnou kvalitu a životnost i v detailech střechy, “ vysvětluje Markéta Martinková ze společnosti Rheinzink, výrobce titanzinkových střech a okapů. „Pokud jsou střešní prostupy, odvětrání kanalizace, prostupy pro vzduchotechniku nebo střešní okna vyrobeny z materiálů méně kvalitních, je tím ohrožena životnost střechy i celého objektu.“ To platí pro střechy z betonových i pálených tašek i pro břidlici, stejně jako pro krytinu z lakovaných hliníkových nebo pozinkovaných plechů, kde bývají detaily řešeny tmely, lepidly a gumovým těsněním. Samostatnou kapitolou je hlučnost, která při větrném počasí potrápí majitele nekvalitních hliníkových střech.

Okapy čistíme i během zimy

Jedním z nejohroženějších prvků jsou v zimě okapové systémy, obzvláště pokud jsou na střechách s velkým sklonem. Tam je může poškodit sjíždějící sníh, zvláště pokud nejsou nainstalovány sněhové zábrany. Kromě utržení okapů hrozí i jejich ucpání různými nečistotami. „U plastových okapů je vhodné i během zimy kontrolovat, zda kvůli mrazu nepopraskaly. U titanzinkových kontrolujeme, zda nejsou poškozeny ledem. Vždy je prozíravé čistit žlaby i okapové roury průběžně, protože v případě deštivé zimy nebo později při jarním tání mohou ucpané systémy způsobit vlhkost v objektu,“ varuje Markéta Martinková ze společnosti Rheinzink.

Témata: zima | bydlení | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky