Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Garsonka dnes stojí tolik, co před dvěma lety 2+kk

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Zatímco před dvěma lety si kupující v Praze za 3,5 milionu korun pořídil prostorný byt 2+kk, který dobře poslouží i mladé rodině, dnes za stejnou částku získá bydlení o pokoj menší, tedy garsoniéru. Za stejnou dobu se totiž ceny nabízených bytů zvedly v průměru o 40 procent. Vyplývá to z analýzy společností Central Group, Trigema a Skanska Reality.

Podobné je to s cenami bytů i u ostatních dispozic. Za dva roky starou cenu rodinného 3+kk dnes pořídíte o pokoj menší startovací 2+kk. „Zájemci o bydlení tak kvůli politice administrativního zdržování výstavby přišli o jeden pokoj. O kolik přijdou za další dva roky, nevím. Takhle to dopadá vždy, když nabídku a poptávku ovlivní netržní zásah,“ řekla výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková. Ceny by přitom tak dramaticky nemusely růst. Výrazně je totiž zvyšuje nepoměr nedostatečné nabídky, způsobené omezeným povolováním, a velmi silné poptávky, dané ekonomickou konjunkturou. Pokud by situace na trhu byla standardní a developeři mohli nabízet obvyklé množství bytů, ceny se mohly za dva roky zvednout jen asi o 15 procent.

Z trhu tak v podstatě vymizely byty z nejlevnější kategorie do 45 tisíc korun, které ještě v polovině roku 2016 tvořily 20 procent všech nabízených. Dokonce byty s cenou pod 60 tisíc korun, dříve považované za střední segment, tvoří dnes jen 11 procent nabídky. V roce 2015 to byla polovina nabízených bytů. Nově tak nejlevnější kategorii tvoří byty s cenou do 60 tisíc korun, střední segment představují byty za 60 až 90 tisíc, kterých je aktuálně v nabídce 60 procent. Nadstandardní a luxusní segment tak nyní tvoří byty nad 90 tisíc korun. Celkem jich aktuálně developeři nabízejí 29 procent.

Na trhu chybí hlavně malé bytyVzhledem k růstu cen v posledních letech je tak největší poptávka po malých bytech 1+kk a 2+kk, které tak z nabídky mizí velmi rychle. Central Group se proto rozhodl nabídnout do prodeje projekt ve Vršovicích, který obsahuje převážně malometrážní byty. Původně byl zvažován jako nájemní nebo výhradně na investiční byty. S ohledem na situaci na trhu, kde malé byty citelně chybí, se ale Central Group rozhodl projekt v Petrohradské ulici nabídnout standardně do prodeje. Od poloviny listopadu tak pražskou nabídku doplnilo 79 nově dokončených bytů a ateliérů převážně o dispozicích 1+kk a 2+kk blízko centra města. „Snažíme se tímto projektem vyjít vstříc aktuálně nejsilnější poptávce po kvalitním bydlení blízko centra v menších bytech,“ vysvětlila Tomášková.

Témata:  bydlení byty nemovitosti

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením a pořízením vlastní nemovitosti na hypotéku většina lidí srovnává výši tržního nájemného s měsíční splátkou hypotéky. Která z částek je aktuálně vyšší?