Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Praha a Brno lákají cizince k trvalému bydlení, investují zde zejména Rusové

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

V Praze nakupuje nemovitosti stále více cizinců z řad zaměstnanců velkých nadnárodních společností. Tito lidé sem přicházejí za prací a po krátké době se rozhodnou pořídit si tu vlastní rezidenční bydlení. Roste také zájem o nákup nemovitostí za účelem investice, a to především ze strany Rusů. Podobný trend, i když v menším měřítku, pozorují také realitní kanceláře v Brně.

„Ekonomika Praze nahrává. Město je atraktivní pro velké nadnárodní hráče, jak se ukázalo například na příchodu společnosti Amazon. Mnoho nadnárodních firem zde v současné době rozšiřuje svou působnost. A nejde jen o firmy. Nedávno například vláda oznámila záměr získat pro Prahu sídlo Evropského bankovního úřadu, které se po odchodu Velké Británie z Evropské unie bude stěhovat z Londýna. I podobné události mohou současný trend posílit. Z Prahy se stává metropolitní město, něco jako malý New York,“ konstatuje oblastní ředitel pro Prahu společnosti M&M reality Jan Martina.

Rostoucí poptávka po atraktivním bydlení ze strany zahraničních klientů podle něho zvyšuje

i nároky na služby realitních kanceláří. „Zatímco před deseti lety se makléř v podstatě obešel bez znalosti cizích jazyků, v současné době se každý desátý obchod řeší v angličtině. Makléři musejí procházet další specializací, aby byli schopni poskytnout zahraničním klientům nejlepší možné služby,“ přibližuje Martina s tím, že mezi klienty kanceláře přibývá Slováků, Američanů, Britů, Francouzů, Italů či Poláků právě z řad lidí, kteří sem přišli za prací.

„Zvláštní skupinou jsou pak občané států bývalého Sovětského svazu, zejména Rusové, z jejichž strany roste zájem o nákup nemovitostí za účelem investice. Zatímco například z lázeňských měst Rusové ve velkém odcházejí, Praha je pro ně z investičního pohledu velmi lukrativní,“ říká Martina. Rusové se podle něho nezajímají pouze o nejprestižnější adresy v centru města. „Nemají problém koupit třeba deset bytových jednotek v panelovém domě ve Stodůlkách. Byty pak pronajímají, účelem je dlouhodobý výnos a uložení finančních prostředků. Obecně se zajímají o nemovitosti s udržitelnou hodnotou a dobrým výnosem, především o byty s dispozicemi 1+KK a 2+KK v širším centru Prahy,“ popisuje Martina.

 Podobný trend, i když v menším měřítku, pozorují také brněnští realitní makléři. „Poptávka ze strany zahraničních klientů v posledních letech roste. I v Brně už pracuje řada odborníků ze zahraničí a někteří z nich se tu i usadí. A mohu potvrdit i trend týkající se ruské klientely, která má zájem ukládat zde v nemovitostech své úspory. Situace na brněnském trhu tedy kopíruje tu v Praze, i když v menším rozměru,“ konstatuje Jarmila Odehnalová, oblastní manažerka pro Jihomoravský kraj společnosti M&M reality.

Oproti tomu ve třetím největším městě v zemi už je situace jiná. „V Ostravě neevidujeme  rostoucí trend zájmu cizinců o koupi nemovitostí. Rostoucí poptávka se týká spíše pronájmů, a to logicky především ze strany Jihokorejců, kteří sem přišli s automobilkou Hyundai. Byty ale nekupují, nemají k tomu důvod, protože zaměstnavatel jim zpravidla hradí nájemné,“ doplňuje Jan Nováček, vedoucí ostravské pobočky společnosti M&M reality.

Témata:  Praha Brno bydlení

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením a pořízením vlastní nemovitosti na hypotéku většina lidí srovnává výši tržního nájemného s měsíční splátkou hypotéky. Která z částek je aktuálně vyšší?