Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Byty ve městech zdražují. Kde se nejvíc vyplatí investovat?

Byty v centru zdražují, dlouhodobě se vyplatí investovat do předměstských lokalit
Byty v centru zdražují, dlouhodobě se vyplatí investovat do předměstských lokalit
Foto: Jan Zýka / INCORP images

Ceny bytů v centru velkých měst rostou, v Praze stojí nové byty o pětinu více, než tomu bylo loni. Trend investování do bytů v centru města je stále aktuální i přes vysoké kupní ceny nemovitostí, nicméně lákavější lokalitou začínají být rozvíjející se okrajové části metropole.

Češi považují nákup nemovitostí za jednu z nejvýhodnějších investic. Největší zájem je o nové byty ve středu větších měst, nových projektů v těchto lokalitách však ubývá a nákupní ceny nemovitostí rostou.

„Dlouho investovali do bytů v centru především cizinci, o realitní trh se v posledních letech zajímají především Češi. Zájemci, kteří si nyní chtějí koupit levnější byt v lukrativních čtvrtích, už skoro nemají z čeho vybírat,“ uvedl ředitel společnosti Star Group Tal Grozner. Podle něj tak lidé, kteří nyní vstupují na realitní trh, začínají vyhledávat bydlení v předměstských lokalitách.

Pořídit si byt na předměstí představuje z dlouhodobého hlediska chytrou investici. Je třeba dobře vybírat a zajímat se o to, kolik nových projektů se v okolí již realizuje nebo bude realizovat. Pokud se dané místo stále rozvíjí, bude lákat čím dál více kupujících a hodnota nemovitostí se tím automaticky zvýší.

„Při výběru bytu by se lidé měli zaměřit na to, jak má lokalita včetně okolí vypadat za několik let. Zda v daném okolí vzniknou obchodní plochy s prodejnami a službami, školky, školy, zda se plánuje v rámci projektu výstavba sportovišť a dětských hřišť či jiné doplňkové akce. Pak samozřejmě prestiž dané čtvrti stoupá,“ vysvětlil Tal Grozner s tím, že například v rezidenční čtvrti Nové Chabry pořádá společnost Star Group pravidelně akce pro místní obyvatele a investuje do výstavby nové školky a komerčního centra.

I když je jistě výhodné při koupi bytu brát v úvahu i budoucí zhodnocení, nemělo by být hlavním kritériem. „Lidé si zvykli uvažovat pragmaticky, měli by si uvědomit, že v novém bytě budou především žít. Při výběru nového bytu by tak měli posoudit veškeré možnosti, které daná čtvrť či obec nabízí,“ dodal Tal Grozner.

Témata:  bydlení

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením a pořízením vlastní nemovitosti na hypotéku většina lidí srovnává výši tržního nájemného s měsíční splátkou hypotéky. Která z částek je aktuálně vyšší?