Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Byty ve městech zdražují. Kde se nejvíc vyplatí investovat?

Byty v centru zdražují, dlouhodobě se vyplatí investovat do předměstských lokalit
Byty v centru zdražují, dlouhodobě se vyplatí investovat do předměstských lokalit
Foto: Jan Zýka / INCORP images

Ceny bytů v centru velkých měst rostou, v Praze stojí nové byty o pětinu více, než tomu bylo loni. Trend investování do bytů v centru města je stále aktuální i přes vysoké kupní ceny nemovitostí, nicméně lákavější lokalitou začínají být rozvíjející se okrajové části metropole.

Češi považují nákup nemovitostí za jednu z nejvýhodnějších investic. Největší zájem je o nové byty ve středu větších měst, nových projektů v těchto lokalitách však ubývá a nákupní ceny nemovitostí rostou.

„Dlouho investovali do bytů v centru především cizinci, o realitní trh se v posledních letech zajímají především Češi. Zájemci, kteří si nyní chtějí koupit levnější byt v lukrativních čtvrtích, už skoro nemají z čeho vybírat,“ uvedl ředitel společnosti Star Group Tal Grozner. Podle něj tak lidé, kteří nyní vstupují na realitní trh, začínají vyhledávat bydlení v předměstských lokalitách.

Pořídit si byt na předměstí představuje z dlouhodobého hlediska chytrou investici. Je třeba dobře vybírat a zajímat se o to, kolik nových projektů se v okolí již realizuje nebo bude realizovat. Pokud se dané místo stále rozvíjí, bude lákat čím dál více kupujících a hodnota nemovitostí se tím automaticky zvýší.

„Při výběru bytu by se lidé měli zaměřit na to, jak má lokalita včetně okolí vypadat za několik let. Zda v daném okolí vzniknou obchodní plochy s prodejnami a službami, školky, školy, zda se plánuje v rámci projektu výstavba sportovišť a dětských hřišť či jiné doplňkové akce. Pak samozřejmě prestiž dané čtvrti stoupá,“ vysvětlil Tal Grozner s tím, že například v rezidenční čtvrti Nové Chabry pořádá společnost Star Group pravidelně akce pro místní obyvatele a investuje do výstavby nové školky a komerčního centra.

I když je jistě výhodné při koupi bytu brát v úvahu i budoucí zhodnocení, nemělo by být hlavním kritériem. „Lidé si zvykli uvažovat pragmaticky, měli by si uvědomit, že v novém bytě budou především žít. Při výběru nového bytu by tak měli posoudit veškeré možnosti, které daná čtvrť či obec nabízí,“ dodal Tal Grozner.

Témata:  bydlení

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením a pořízením vlastní nemovitosti na hypotéku většina lidí srovnává výši tržního nájemného s měsíční splátkou hypotéky. Která z částek je aktuálně vyšší?