Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi se stydí za to, jak bydlí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

S nadcházející zimou a vánočními svátky přichází také sezóna návštěv u rodiny a přátel. Podle ankety Raiffeisen stavební spořitelny se ale 55 % respondentů před svými hosty za to, jak bydlí, spíše stydí.

U návštěvy nejčastěji řešíme, zda je dostatečně uklizeno a jestli si hosté všimnou některých nedostatků a zastaralého zařízení. Anketa ukázala, že nespokojenost panuje především s podobou kuchyně a koupelny. Osm z deseti dotázaných přiznalo, že by se před návštěvou cítilo lépe, kdyby provedli úpravy svého bydlení.

Jaké pocity u nás převládají, když k nám domů přijde návštěva a prohlíží si náš byt nebo dům? To zjišťovala Raiffeisen stavební spořitelna. "Pouze 29 % lidí je hrdých a pyšných na to, jak pěkně má bydlení, více jak polovina s ním však není úplně spokojena. Celkem 28 % Čechů přemýšlí, jestli má dostatečně naklizeno a 27 % má obavy, zda si návštěva všimne některých nedostatků nebo se stydí za nemoderní a staré zařízení,“ komentuje výsledky ankety Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny. Když si můžeme vybrat místo setkání s přáteli nebo příbuznými, v první řadě volíme schůzku na neutrální půdě (44 %), až pak u sebe doma (40 %). Stud za vlastní domácnost tak může vést i k ochuzení našeho společenského života.

Jaké pocity u vás převládají, když k vám domů přijde návštěva a prohlíží si váš byt nebo dům?

Graf ZDE

Kriticky nahlížíme nejen na svůj, ale také na cizí domov. Pokud jsme u někoho na návštěvě, napadá nás, co by měl hostitel ve svém bytě nebo domě zlepšit, opravit nebo zmodernizovat. Přiznávají se k tomu téměř dvě třetiny respondentů. Naopak když má někdo domov přímo ukázkový, pak zpytujeme svědomí. Celkem 48 % dotázaných přemýšlí nad zkvalitněním svého bydlení právě jen tehdy, když je na návštěvě v cizím pěkném bytě nebo domě.

Co potřebujeme v našem bydlení vylepšit

Pouze čtvrtina dotázaných v anketě uvedla, že je se svým bydlením spokojena a nepotřebuje nic zlepšovat. Ostatní nejvíc potřebují opravit kuchyň, koupelnu, chodbu nebo předsíň. Méně nás pak trápí dětský pokoj, pracovna, zahrada a schody.

Stihněte ještě do zimy úpravy domácnosti, díky kterým ušetříte!V rámci možnosti "jiné" lidé například uvedli, že by potřebovali větší prostor nebo touží po vlastním bydlení. "Lidé se nejvíce stydí za starou koupelnu a toaletu, kachličky, umakartové jádro a spáry mezi dlaždicemi. Starosti způsobuje také zastaralé vybavení, např. nábytek a kuchyňská linka, dále nedostatek úložného prostoru, fasáda domu, špinavé zdi a interiérové dveře,“ uvádí Jitka Jechová.

V čem by se vaše bydlení mělo vylepšit?

Graf ZDE

V cestě za zkvalitněním našeho bydlení a provedení potřebných úprav nám stojí nedostatek financí. Uvedlo to 34 % respondentů. Dalších 30 % již změnu bydlení či rekonstrukci výhledově plánuje a 15 % dotázaných sebekriticky přiznává pohodlnost – do oprav a modernizace se jim zkrátka nechce. Přitom kdyby úpravy bydlení provedli, cítili by se před návštěvou lépe. Uvedlo to téměř 80 % respondentů. "Pokud se lidé rozhodnou pro rekonstrukci svého bydlení a nemají dostatek vlastních prostředků, lze pro financování využít některé úvěrové nabídky,“ doplňuje Jitka Jechová.

Témata:  bydlení voda

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením a pořízením vlastní nemovitosti na hypotéku většina lidí srovnává výši tržního nájemného s měsíční splátkou hypotéky. Která z částek je aktuálně vyšší?