Češi a bydlení: Nejvíc nám vadí hluk od sousedů. Jak to řešit?

Více než polovina českých domácností se potýká s hlukem zvenčí způsobeným dopravním provozem nebo sekáním trávy. Ty jim však nevadí tolik jako halasné chování sousedů, se kterým má zkušenost 72 % lidí. Kromě hluku nám také vadí nedostatečná tepelná izolace, plísně či špatné osvětlení.

Ilustrační fotografie
reklama

Devět z deseti českých domácností vnímá v bytě nějaké rušivé faktory. Nejvíce se potýkáme s hlukem, a to jak z venku, tak i od sousedů. To vše vyplývá z průzkumu agentury STEM/MARK realizovaného pro Raiffeisen stavební spořitelnu a společnost Saint-Gobain působící na trhu stavebních materiálů.

Nejvíce si Češi stěžují na nedostatečnou zvukovou izolaci. Například domácí hádky z vedlejšího bytu obtěžují zhruba tři čtvrtiny dotázaných, kteří se s tímto jevem potýkají. 24 % respondentů se setkává s tím, že se jim nad hlavou třese strop v důsledku hlasité hudby od sousedů, přičemž zhruba dvěma třetinám to vadí. O něco mírnější jsou obyvatelé bytů a domů v kritice vůči dětskému pláči a hluku způsobenému zvířaty z vedlejších obydlí.

"Z průzkumu vyplynulo, že kromě hlasitých sousedských hádek, lidem velmi vadí hlučná hudba a televize, zvuky rekonstrukce, ale také dupání od sousedů. Život českým domácnostem také podstatně znepříjemňují nedostatečně zateplené zdi, přítomnost plísní či malá a neutěsněná okna,“ uvádí Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny.

Podle průzkumu pouze jedna domácnost z deseti nemá s bydlením žádné trable. Když přijde na jejich řešení, nejvíce se lidé zabývají plísněmi a izolací vlhkého zdiva. Přestože Češi nejraději všechno opravují sami, je třeba si uvědomit, že se často jedná o odbornou činnost, při které se oprava "podomácku“ nemusí vyplatit.

Ačkoliv je hluk pro české domácnosti jedním z největších problémů, dvě třetiny ho neřeší a ani o tom neuvažují. Pětina z nich proto, že neví jak. Možností se však nabízí hned několik. "S tím se setkáváme docela často, lidem hluk vadí, ale myslí si, že například v paneláku s tím nic neudělají. Existuje ale celá řada protihlukových opatření pro všechny typy staveb, od nejjednodušších sádrokartonových desek s protihlukovou funkcí, až po náročnější izolace fasád, střech či stropů,“ popisuje Jakub Benda ze společnosti Saint-Gobain.

Češi neřeší problémy s hlukem i z toho důvodu, že se jedná o oblast, kde by si raději nechali pomoci od odborníka. A na jeho služby zhruba pětina z nich nemá dostatek peněz. "Konzultaci s profesionálem, provedení odhlučňovacích prací a celkovou rekonstrukce lze hradit z úvěru od stavební spořitelny. Sjednání úvěru je navíc jednoduché – nemusíte mít vlastní úspory nebo být stávajícím klientem,“ říká Jitka Jechová.

Častým problémem, který většinou nelze řešit stavebními úpravami, jsou sousedé kuřáci. V tomto případě pomůže pouze vzájemná domluva. „Z dalších znepříjemňujících faktorů si respondenti dále stěžovali třeba na hluk letadel, opilé lidi vracející se z restaurace či nerudné sousedy,“ uzavírá výsledky průzkumu Jitka Jechová.

Témata: bydlení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky