Každý osmý muž žije sám. Singles a mingles nový fenomén bydlení

Podle průzkumu Trendy v bydlení finanční skupiny Wüstenrot žije samo 8 % obyvatel v produktivním věku. Tento způsob života volí 12 % mužů a 4 % žen. Sami ale nebydlí jen singles, začíná přibývat i takzvaných mingles, kteří na rozdíl od singles stálého partnera mají, ale nechtějí s ním sdílet bydlení. Podle interních dat finanční skupiny Wüstenrot se trend odráží ve zvýšené poptávce po hypotékách na menší byty.

Bydlení, ilustrační fotografie
reklama

Zatímco pojem single už u nás zdomácněl, minglesje poměrně nový výraz. Mingles na rozdíl od singles partnera mají, jen s ním zkrátka z různých důvodů nechtějí žít. Společnou domácnost, kterou sdílí 67 % respondentů průzkumu, pokládají za nudný stereotyp, který může být překážkou vztahu. A není už ani výjimkou, že páry jsou sezdané a děti vychovávají odděleně.

Odděleně žijí nejčastěji vysokoškoláci

Podle průzkumu žijí sami nejčastěji lidé s vysokoškolským vzděláním ve věku od 25 do 34 let. Nejvícesingles a mingles jemezi lidmi s vysokoškolským vzděláním, nejčastěji volí bydlení v podnájmu, řada z nich ale bydlí ve vlastním bytě. „V poslední době pozorujeme nárůst počtu hypoték, které si pořizují jednotlivci.Většinou se jedná o jednopokojové či dvoupokojové byty. Hypotéka Wüstenrotje výhodná pro všechny, kteří uvažují o koupi nemovitosti, ať už se jedná o byt nebo rodinný domek. Hypoteční úvěr na vlastní bydlení do 85% hodnoty zastavované nemovitosti poskytuje naše banka za úrokovou sazbu od 1,84 % ročně. A úvěr na refinancování původní hypotéky je možné získat s úrokem od 1,74 % ročně,“ říká Dagmar Náhlíková, vedoucí úseku vývoje bankovních produktů finanční skupiny Wüstenrot.

V Praze žije sám každý desátý člověk

Největší poměr lidí, kteří preferují bydlení bez partnera, je v Pardubickém kraji, a to 21 %. Vysoký podíl singles či mingles najdeme také v Jihočeském kraji, kde tvoří 17 %. V Praze žije tímto způsobem každý desátý člověk.

Mingles se chtějí vyhnout stereotypu

Klasickým příkladem mingles jsou Ivana s Petrem z Prahy, kteří jsou spolu už čtyři roky. Oddělený život jim vyhovuje. „Po třech letech společného života jsme se rozhodli, že budeme bydlet spolu, a tak jsem se k Petrovi nastěhovala. Po půl roce nám ale došlo, že takhle to fungovat nebude. Každý z nás potřeboval svůj prostor a čas sám pro sebe. Ve společném bytě to byl najednou problém. Proto jsme se domluvili, že si najdu byt a na nějaký čas zkusíme žít odděleně a začneme zase randit. Změna náš vztah oživila a podařilo se nám přebít stereotyp, který nás předtím trápil. V dohledné době se určitě neplánuji nastěhovat zpět k Petrovi, spíše přemýšlím o hypotéce, abych si mohla koupit vlastní byt. Petr ten svůj také vlastní. Vidíme v tomto kroku dobrou investici a hlavně jistotu do budoucna,“ vysvětluje třicetiletá Ivana, která zatím bydlí v pronajaté garsonce v Pardubickém kraji.

Témata: bydlení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky