Pozor na triky některých realitek a na koupi nemovitosti s dluhem

Koupě nemovitosti je většinou důležité životní rozhodnutí. Bohužel existuje řada nejrůznějších nástrah, které na kupující číhají. Podle společnosti Eurodražby.cz proběhnou v ČR ročně stovky podvodných prodejů nemovitostí. Jedinou stoprocentně bezpečnou variantou je i nadále veřejná dražba. Kupující má jistotu, že ho nečekají žádná nemilá překvapení.

Ilustrační fotografie
reklama

Mezi klasické problémy při koupi nemovitosti patří například dodatečný zápis v katastru o zatížení nemovitosti dluhem. Zápis totiž může být někdy zveřejněn dodatečně až po soudním rozhodnutí, a zatíží tak už nového majitele.

„Existuje jednoduché řešení, a tím je koupě domu či bytu v dražbě. Nemovitosti jsou předem důkladně prověřené, jejich stav je popsán ve znaleckém posudku, všechny závazky váznoucí na nemovitostech jsou známy a klepnutím dražebního kladívka navíc zanikají. Pokud některé z nich na nemovitostech zůstávají, je o této skutečnosti kupec předem informován. Navíc v České republice bezpečně a spolehlivě fungují i elektronické dražby nemovitostí. Vše je maximálně transparentní, což se u některých realitních prodejů říci nedá,“ říká Radim Hasman, předseda představenstva společnosti Eurodražby.cz, která organizuje nejvíc nedobrovolných dražeb v Česku.

Odstrašujícím příkladem jednání realitní společnosti je i příběh Miloslava Lujky. S těhotnou přítelkyní chtěli koupit dřevostavbu a v nabídce realitky našli dům, který je hned při první návštěvě okouzlil. Podepsali proto rezervační smlouvu a složili rezervační poplatek 140 tisíc korun. Jenže následně zjistili, že makléřka lhala o skutečné rozloze domu, o použitých materiálech a dalších podstatných skutečnostech.

„Byli jsme v šoku, když jsme zjistili, že se nejedná o dřevostavbu, ale o obyčejný okál z dřevotřísky, který obsahuje nebezpečné látky. U těchto druhů staveb bylo prokázáno uvolňování formaldehydu a azbestu, takže jsem se okamžitě rozhodl od koupě odstoupit. Zdraví rodiny je pro mě na prvním místě. Navíc nesouhlasily ani informace o zateplení a podobně,“ říká Miloslav Lujka. A dodává: „Realitní kancelář nám pohrozila, že jsme si dům prohlédli a že oni neodpovídají za inzerované informace, takže při odstoupení od koupě propadne rezervační poplatek a navíc nám hrozí pokuta za nerealizovaný nákup, takže bychom měli přijít o 240 tisíc korun. Chtěli jsme se domluvit, bohužel ze strany realitky nebyl zájem, takže se celá věc nyní řeší soudní cestou.“

I když vše řeší právníci, Miloslav Lujka se nakonec asi vrácení rezervačního poplatku nedočká a bude muset zaplatit i pokutu za nerealizovaný nákup. Navíc těch nervů a promarněného času. To by se při koupi ve veřejné dražbě nemohlo stát. Další výhodou dražeb je cena nemovitostí, která se pohybuje v rozmezí 70 – 80 % aktuální tržní ceny. Prodávající totiž často při normálním prodeji neznají cenu své nemovitosti a nadhodnocují ji až o 50 %, což vychází z údajů společnosti Eurodražby.cz, českého lídra v oblasti nedobrovolných dražeb a prvního dražebníka elektronických dražeb. Trh s realitami se změnil, ovšem lidé často stále zohledňují citové vazby a odmítají reálný stav.

Témata: bydlení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky