Máte nárok na dotaci? Nová zelená úsporám odstartovala

V pátek začal Státní fond životního prostředí žádosti o dotace v rámci programu Nová zelená úsporám. Celkově rozdá přes miliardu korun. Nově mohou žádat i majitelé bytových domů v Praze. Navíc se minimální požadavek na úspory snížil, tudíž může žádat více lidí.

Ilustrační fotografie
reklama

Státní fond životního prostředí letos rozdá miliardu sto tisíc korun. Jen za prvních osm hodin od startu programu evidoval fond žádosti ve výši skoro deseti procent z celkové částky určené pro tento rok.

"Dotace je určena v případě rodinných domů, a koneckonců i bytových domů, primárně na zateplení toho domu. Případně na výměnu neekologického zdroje za zdroj ekologický," řekl televizi Nova ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman.

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce může letos program využít více zájemců. Minimální požadavek na úspory se totiž snižuje na 20 procent, což pokrývá například výměnu oken a dveří s nějakou dílčí úsporou navíc, například částečným zateplením.

Krom toho se program rozšiřuje z rodinných domů po celé republice také na pražské bytové domy. Dotace na bytové domy v jiných regionech by měly být financovány z jiných zdrojů.

Zájemci si v předchozích letech stěžovali, že bez pomoci odborníka nezvládali žádost vyplnit. Ministerstvo slibuje, že letos by mělo být vše jinak.

"Snižujeme významně počet dokumentů a také počet ověřených kopií. Nově už se nedokládá například výpis z katastru a většinu těch dokumentů už není potřeba dokládat v originále nebo ověřených kopiích, ale pouze v prostých kopiích," řekl ministr Brabec.

Ještě jedna významná změna čeká na potenciální žadatele. Odpadne dlouhé čekání ve frontách. Žádosti se totiž podávají elektronicky skrze formulář ve webové aplikaci. Pak stačí do pěti kalendářních dnů doručit papírové podklady na jakékoliv krajské pracoviště fondu.

Žádat o dotace můžete na plánované nebo i už hotové projekty. Příspěvek stát ale vyplatí vždy až po dokončení úprav.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky