Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Most začne vykupovat byty, chce zamezit spekulacím na trhu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Most začne ještě letos vykupovat byty. Mostecké bytové převede město pět milionů korun na výkup. Rozhodli o tom zastupitelé.

Cílem pilotního projektu je získat bytový fond a omezit spekulativní výkupy. ČTK to řekl primátor Jan Paparega (ProMOST).

V rozpočtu na letošek má město na výkup pět milionů korun. Protože by podle zákona o obcích muselo o každé koupi rozhodovat zastupitelstvo, rozhodlo se vedení města převést peníze na městskou akciovou společnost Mostecká bytová, v jejímž vlastnictví byty budou. "Záměrem je bojovat proti lidem zneužívajícím sociální dávky a těm, kteří využívají chudoby ostatních," uvedl Paparega. Převod schválili zastupitelé.

Pravidla pro výkup stanovili radní. Na základě připomínek určili, že vykupovat se budou byty na celém území města s výjimkou částí Rudolice, Souš, Čepirohy, Velebudice a Vtelno. "Pravidla jsou zatím nastavena obecně, avizovali jsme, že se nebráníme jejich úpravě, ale od něčeho je třeba se odrazit," řekl primátor.

Vykupovat se budou byty od všech vlastníků, a to bez ohledu na to, zda jsou aktuálně prázdné nebo obsazené nájemníkem. Kupní cena bude stanovena vždy znaleckým posudkem jako maximálně přípustná. To se nelíbilo opozičnímu hnutí ANO, podle jehož zástupců by měla být kupní částka stanovena jako cena v místě obvyklá. Opoziční Piráti a Zelení poukazovali na to, že částka na výkup je nízká. Podle nich je nutné pracovat na strategii a stanovení cílů v sociální oblasti. "Pokud uvidíme, že peníze budou efektivně využity, jsme připraveni jednat o navýšení částky," uvedl primátor.

Výzvu k výkupu bytů zveřejní Mostecká bytová na webových stránkách svých a městských. Na obou bude po dobu minimálně patnáct dnů.

Nové bydlení připravuje město pro obyvatele Chanova. Na sídlišti nechá radnice vystavět modulové buňky podobné kontejnerům známým ze Vsetína. Na stavbu modulového bydlení bude město čerpat státní dotaci z programu ministerstva pro místní rozvoj. Proti vzniku modulového městečka se staví Piráti a Zelení, kteří jsou pro opravu panelových domů, na níž by se podíleli obyvatelé sídliště. Proti vzniku bydlení ve formě buněk v Chanově se postavil také Institut pro sociální inkluzi.

Témata:  bydlení byty

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením a pořízením vlastní nemovitosti na hypotéku většina lidí srovnává výši tržního nájemného s měsíční splátkou hypotéky. Která z částek je aktuálně vyšší?