Úvěrové firmy obcházejí zákon. „Mokrým IČ“ jejich klienti hodně riskují

Z 60 tisíc subjektů, které v ČR poskytovaly nebankovní půjčky, získalo zatím jen 85 společností licenci ČNB, která je nově nezbytná k tomuto podnikání. Většina jich o ni ani nezkusila požádat. Našly totiž způsob, jak zákon a dohled ČNB obejít. Upozornil na to portál Finanční a ekonomické informace (FAEI.cz.).

Ilustrační fotografie
reklama

Sféra podnikatelských úvěrů totiž stále regulovaná není a nebankovní subjekty toho umějí využít. Většina z nich tak půjčuje lidem peníze dál. „Předtím jim ale doporučí, aby si zařídili jakýkoliv živnostenský list,“ citoval portál Tomáše Karla, obchodního ředitele společnosti ProCredia. „Najednou je z fyzické osoby osoba podnikající a může si půjčit zcela nechráněna regulací a zákonem,“ popisuje Karl způsob, jak dnes neseriózní společnosti obcházejí platnou legislativu a dohled České národní banky.

„Když to řeknu opravdu drsně, tak tam si teď mohou de facto dělat, co se jim zlíbí. A praxe ukazuje, že tak, bohužel, činí. Jejich metodu pracovně nazýváme úvěr na ‚mokré IČ‘,“ říká Karl.

Obrovské riziko osobní odpovědnosti

Zákonnými požadavky pro získání licence ČNB jsou například kapitál 20 milionů korun, prokazatelnost původu peněz, důvěryhodnost vedení firmy či předpisy upravující podnikání. Zákon mimo jiné nařizuje také povinnost posoudit schopnost spotřebitele splácet úvěr, a to na základě porovnání příjmů a výdajů spotřebitele a způsobu plnění dosavadních dluhů.

Ti, kdo se rozhodnou podílet se na jeho obcházení a přistoupí na doporučení stát se kvůli půjčce podnikatelem, většinou netuší, co riskují.

„Vzhledem k tomu, že na podnikatele se nevztahují ustanovení právních předpisů o ochraně spotřebitele, jsou bohužel na trhu i poskytovatelé, kteří takto postupují. Je nutné upozornit, že pokud by se úvěrovaný dostal nevýhodným úvěrem do insolvence, může nést obrovské riziko osobní odpovědnosti z titulu porušení péče řádného hospodáře. U živnostníků je osobní odpovědnost samozřejmá,“ vysvětluje některé z možných dopadů Michael Dobrovolný, manažer společnosti Smart Office & Companies.

Podle Rudolfa Cejnara, výkonného ředitele společnosti Profi Credit, lze očekávat, že na českém trhu i přes jeho výraznou kultivaci bude dále nelegálně působit spousta subjektů bez licence. „Právě na ně by se měly orgány státní správy i neziskové organizace nyní soustředit,“ upozorňuje Cejnar s tím, že přísné podmínky ČNB pro udělení licencí byly schopny splnit pouze opravdu důvěryhodné společnosti.

Statisíce lidí ve finančních problémech

Zákon o spotřebitelském úvěru měl pročistit trh od neseriózních firem, kvůli jejichž praktikám, vysokým poplatkům a úrokům mají statisíce lidí finanční problémy včetně exekucí a osobních bankrotů.

Podle údajů Bankovního a Nebankovního registru klientských informací mělo koncem letošního března problém se splácením krátkodobých úvěrů 281 000 lidí. Sdružení Solus uvedlo, že na konci března mělo dluhy po splatnosti 7,18 procenta dospělých občanů Česka.

Z údajů společnost CRIF pak vyplývá, že za posledních deset let prošlo insolvenčním řízením přes 133 000 fyzických osob a téměř 43 000 podnikatelů. Nějakou exekuci, jak letos informovala Otevřená společnost, má na krku téměř desetina obyvatel ČR nad 15 let, celkem jde o 863 000 lidí. Tři a více exekucí má skoro půl milionů lidí…

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky