Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Debetní nebo kreditní karta? Polovina Čechů nezná rozdíl

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Alespoň jednu platební kartu již vlastní 96 % obyvatel České republiky. S tím také souvisí poměrně vysoký podíl těch, kteří upřednostňují bezhotovostní platby před placením v hotovosti. Nejnovější údaje vycházející z reprezentativního průzkumu NMS Market Research ukazují, že dále přibývá Čechů, kteří považují platbu kartou za rychlejší než platbu v hotovosti či alespoň stejně rychlou.

Obliba bezhotovostních plateb roste

Podle průzkumu agentury NMS Market Research, zpracovaného pro Raiffeisenbank, platí sedm z deseti Čechů (69 %) kartou častěji než před dvěma roky. „Na používání karet si v posledních letech více zvykly ženy, které tak dohnaly své protějšky. Alespoň jednou týdně tento způsob úhrady zvolí 73 % žen a 71 % mužů,“ říká Andrea Klímová, ředitelka oddělení kreditních karet Raiffeisenbank.

Bezhotovostní platbu považuje za časově úspornější 39 % Čechů, což je o 11 procentních bodů více než v roce 2015, a za minimálně stejně rychlou jako platbu v hotovosti pak 47 % oslovených. Bezhotovostně raději platí 72 % nakupujících, zatímco v roce 2015 to bylo 68 %. „To, že se zvyšuje počet lidí, kteří s větší oblibou platí kartou a vnímají platbu kartou jako rychlejší způsob úhrady, souvisí nejen s růstem míst, kde je možné kartou zaplatit, ale i s rozmachem bezkontaktních platebních karet v posledních pěti letech,“ doplňuje Andrea Klímová.

Češi nejčastěji vlastní pouze jednu platební kartu (59 %). Tři a více karet najde ve svých peněženkách jen každý desátý Čech. Muži jsou v tomto směru aktivnější než ženy, tři a více karet má 15 % mužů a jen 4 % žen. Také s vyšším příjmem se počet vlastněných karet zvyšuje.

Debetní, kreditní? Polovina Čechů nezná rozdíl

Skutečnost, že již téměř každý Čech má alespoň jednu platební kartu, však neznamená, že se v kartách vyznají. Rozdíl mezi debetní a kreditní kartou si stále plete polovina lidí, přičemž od roku 2015 se situace zlepšila jen nepatrně. „Více než třetina respondentů si nesprávně myslí, že kreditní karta pracuje s jejich vlastními finančními prostředky a debetní naopak využívá zdroje banky. Dalších 13 % oslovených dokonce uvádí, že mezi kartami není žádný rozdíl ve funkčnosti, pouze v názvu,“ upozorňuje Andrea Klímová.

S blížícím se Dnem finanční gramotnosti, který připadá na 8. září, je třeba apelovat na to, aby se lidé o finanční služby více zajímali a naučili se v nich orientovat. „Být finančně gramotný je dnes obdobně důležité jako umět číst a psát,“ říká Andrea Klímová a doplňuje: „Nejlepší znalosti o rozdílném fungování platebních karet mají dle očekávání mladí lidé, vysokoškoláci, lidé s vyššími příjmy a ti, kteří vlastní dvě a více karet.“

Témata:  platební karty finance banky

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.