Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chcete zhodnotit své úspory? Pozor na družstevní záložny

Chcete zhodnotit své úspory? Pozor na družstevní záložny

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Máte úspory, chcete je zhodnotit a vybrali jste si družstevní záložnu, protože nabízí vysoké úroky? V tom případě byste měli zpozornět! Právě družstevní záložny vyšly ze zátěžových testů Česká národní banky (ČNB) jako rizikové. Hrozbou jsou totiž vysoké úroky v době, kdy jsou úroky u všech ostatních bankovních institucí na historických minimech. Jinak je český bankovní sektor stabilní i přes pokračující ekonomickou recesi, tvrdí ČNB.

Některé družstevní záložny se už dostaly do problémů kvůli poskytování velkého množství špatných úvěrů, což v kombinaci s poskytováním vysokých úroků ohrožuje stabilitu záložen. Například Metropolitní spořitelní družstvo nemůže na základě rozhodnutí ČNB poskytovat úvěry a vyplácet vklady klientů, peníze mu kvůli podezřelým půjčkám zablokovalo Vrchní státní zastupitelství v Praze.

V polovině května centrální banka zahájila správní řízení s družstevní záložnou WPB Capital. Vedení družstva se následně usneslo, že dočasně nebude přijímat nové členy, nové vklady a ani nebude poskytovat nové úvěry.

Vláda proto nedávno schválila pro záložny přísnější podmínky. Návrh novely zákona o spořitelních a úvěrních družstvech počítá s omezením bilanční sumy kampeliček na pět miliard korun; následně by se musely stát bankami, nebo pokračovat v činnosti bez možnosti růstu. Dalším z návrhů je zvýšení příspěvku záložen do Fondu pojištění vkladů na dvojnásobek. Návrh musí ještě schválit parlament a podepsat prezident.

Hlavním rizikem pro českou ekonomiku v následujících dvou letech zůstává výraznější propad ekonomické aktivity podniků a domácností, což by vedlo ke snížení příjmů.

Témata:  Česká národní banka (ČNB) finance

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.