Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku kolují padělané peníze za miliony! Jak poznat nepravou bankovku?

V Česku kolují padělané peníze za miliony! Jak poznat nepravou bankovku?

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Česká národní banka (ČNB) zadržela v roce 2012 celkem 3586 padělaných a pozměněných bankovek a mincí české měny. Bylo to téměř o tisíc méně než v roce 2011 a většina padělků českých peněz patří do kategorie jednodušších falzifikátů, řekl člen bankovní rady ČNB Lubomír Lízal.

Padělky zadržené ČNB mají hodnotu 3,75 milionu korun. Nejčastěji padělanými jsou dlouhodobě bankovky 1000 a 500 korun. Tyto hodnoty neslo vloni sedm z deseti zadržených padělků. Pro srovnání - v roce 2011 bylo na území ČR zadrženo celkem 4541 padělaných a pozměněných bankovek a mincí české měny v celkové hodnotě 2,94 milionu korun.

"Naprostá většina padělků byla i v loňském roce vytvořena méně pokročilými technikami, padělatelé nejčastěji pracovali s inkoustovými tiskárnami a kopírkami. Takové falzifikáty zpravidla nebývají příliš zdařilé, buď nemají žádné ochranné prvky, anebo jsou tyto pouze jednoduše napodobené," doplnil Lízal, který dohlíží na činnost sekce peněžní a platebního styku.

Kvalita padělků se v porovnání s předchozími roky nezměnila, drtivá většina jich vznikla v inkoustových tiskárnách nebo na barevných kopírkách. V pětistupňové škále nebezpečnosti, která odpovídá školnímu hodnocení, je 82 procent padělků českých bankovek hodnoceno 4. nebo 5. stupněm. Takové falzifikáty se označují jako méně zdařilé nebo neumělé a nenesou zpravidla žádná nebo pouze jednoduchá napodobení ochranných prvků.

Jak odhalit padělek? "Přítomnost základních ochranných prvků si může člověk ověřit ve třech jednoduchých krocích: promnutím bankovky mezi prsty, pohledem na bankovku proti světlu a jejím sklopením," popisuje postup Lízal. Pokud při manipulaci s bankovkami či mincemi vznikne podezření na jejich nepravost, musí je člověk odevzdat bance nebo Polici ČR.

Témata:  Česká národní banka (ČNB) Peníze

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.