Vrácení DPH ze zemí EU: Lhůta pro podání žádosti se blíží

Podnikatelé, kteří v roce 2017 zaplatili v ceně nakoupeného zboží či služby místní DPH v některé ze zemí EU, mají možnost požádat o její vrácení. Lhůta ale vyprší již 30. září. Nejčastěji jde o faktury za hotely, vstupné na kongresy, výstavy, veletrhy, pohonné hmoty a další. Na vrácení daně podnikatelé často zapomínají. Jde přitom o významnou úsporu zvláště v případě menších firem se zaměstnanci, kteří často cestují do zemí EU.

Ilustrační fotografie
reklama

„O vrácení může požádat každý český plátce DPH, který nemá ve státě vrácení sídlo ani provozovnu pro účely této daně. Členské státy vrací DPH zaplacenou za zboží a služby, které český plátce použije pro svou ekonomickou činnost,“ uvedla Gabriela Hoppe ze společnosti Grant Thornton Tax & Accounting. Podmínky pro nárokování DPH jsou obdobné jako v případě nárokování DPH v českém daňovém přiznání. Žádost je nutno podat v České republice, elektronicky, prostřednictvím elektronického portálu spravovaného Generálním finančním ředitelstvím. „Žádost musí být podepsána elektronickým podpisem, ale je možné k jejímu podání zplnomocnit daňového poradce,“ vysvětlila Gabriela Hoppe.

Žádost se podává jednou ročně. Pokud je ale částka nárokované daně vyšší než 400 eur, lze ji podávat také v průběhu roku, a to jednou za čtvrtletí. Minimální částka DPH, o kterou je možné žádat, je 400 EUR. Pokud je žádost za kratší období než jeden rok, je minimum 50 EUR. Systém funguje samozřejmě i recipročně: o českou DPH mohou žádat DPH plátci z jiných členských států, kteří v tuzemsku přespí nebo třeba nakoupí pohonné hmoty.

Témata: dph | EU | podnikatelé | EUR | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky