Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozdílní kvalita a složení výrobků? dTest spouští kampaň Stop dvojí kvalitě

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Spotřebitelům vadí, že stejně vypadající výrobek koupený ve starých a nových členských státech Evropské unie má rozdílnou kvalitu a složení.

Spotřebitelská organizace dTest, která se testování kvality potravin a spotřebního zboží věnuje už 25 let, spustila s kampaní Stop dvojí kvalitě také webové stránky www.dvojikvalita.cz. Uživatelé na nich najdou výsledky srovnání kvality vybraných výrobků na českém a západoevropském trhu a vývoj v této oblasti. Mohou také posílat vlastní tipy na výrobky k otestování.

Už 25 let zveřejňuje časopis dTest nezávislé testy výrobků dostupných na českém trhu, v posledních dvou letech se zaměřil také na srovnání s výrobky z jiných evropských zemí kvůli podezření na dvojí kvalitu. „Naše testy ukázaly, že problematika dvojí kvality je realitou, ale není černobílá. V některých případech se kvalita zboží liší ve prospěch, jindy v neprospěch českých spotřebitelů,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest. Různé složení stejně vypadajících výrobků se týká některých potravin nebo drogistického zboží. Na webu www.dvojikvalita.cz najdou spotřebitelé vše na jednom místě – zdarma jsou tu zveřejněna zjištění dTestu odhalující dvojí i stejnou kvalitu. Návštěvníci na webu najdou i výsledky testů jiných subjektů, například Vysoké školy chemicko-technologické nebo slovinské spotřebitelské organizace. „Vyzýváme také české spotřebitele, aby nám posílali tipy na produkty, u nichž mají podezření na různé složení. Pomůže nám to při rozhodování, které výrobky poslat do laboratoře k důkladnému otestování,“ doplňuje Hoffmannová.

Spotřebitelská organizace dTest usiluje o to, aby výrobky se stejným obalem byly stejně kvalitní napříč Evropou. „Chceme dosáhnout zpřehlednění situace na trhu a toho, aby se spotřebitelé mohli lépe orientovat v nabídce zboží. V zájmu českých zákazníků požadujeme přijetí takových opatření, aby každý spotřebitel dokázal při běžném nákupu rozpoznat, že jde o výrobek v různých variantách, a určit, o jakou variantu se jedná,“ říká vedoucí právního oddělení dTestu Lukáš Zelený a dodává: „Naši snahu mohou lidé podpořit přímo na webových stránkách www.dvojikvalita.cz nebo vyjádřením nesouhlasu s dvojí kvalitou použitím hashtagu #StopDvojiKvalite na sociálních sítích.“

Témata:  dTest potraviny

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy