Operátorům rostou náklady. Lidé z ciziny více volají a používají data

Zrušení roamingových poplatků v rámci EU se nyní jeví jako jednoznačná výhoda pro zákazníky. Ne tak příznivé je nové prostředí pro mobilní operátory. Roamingový trh doteď fungoval tak, že zahraniční operátor fakturoval tuzemskému operátorovi za mobilní služby poskytnuté jeho zákazníkovi. Tuzemský operátor toto financoval z roamingových poplatků. Ty jsou nyní zrušené.

Mobily, ilustrační fotografie
reklama

„Pro operátory to znamená přímý a okamžitý propad výnosů, podobně jako to bylo dříve u regulace cen roamingu. Oproti minulosti ovšem nelze celkový ekonomicky dopad jednoduše odhadnout. Již po měsíci fungování vidíme, že dochází k výrazné změně chování zákazníků, kteří nyní mnohem více z ciziny volají a násobně se zvýšila také spotřeba dat. To přímo ovlivňuje náklady operátorů,“ konstatuje Zbyněk Bolcek, expert na oblast telekomunikací ze společnosti Grant Thornton.

Podle Zbyňka Bolcka lze už po prvních měsících očekávat opětovný tlak operátorů na změnu některých parametrů – zejména na cenu datového balíčku a nastavení datového limitu. „Nemyslím si však, že by EU princip Roam Like At Home do budoucna opustila. Operátoři se tedy s poklesem výnosů budou muset smířit a hledat cesty k výnosům z jiných služeb,“ odhaduje.

Již více než měsíc jsou v celé EU zrušené roamingové poplatky. Mezi lidmi je nová regulace většinou přijímána pozitivně, protože na svých cestách po Unii mohou volat, posílat sms i surfovat po internetu stejně, jako jim jejich tarif umožňuje doma. Ačkoli v prvních dnech zaznamenali někteří uživatelé mobilních telefonů za hranicemi problémy s některými službami nebo připojením k síti, větší potíže se zavedením nových pravidel nebyly. „Nový princip Roam Like At Home přináší většině lidí více komfortu a také úspory při cestování. Přesto je zde několik rizik, která je dobré mít na paměti,“ upozorňuje Bolcek.

Problém může nastat u těch mobilních uživatelů, kteří měli již z minulosti zřízený některý ze speciálních roamingových tarifů (např. O2 Volání bez hranic). U takových tarifů, pokud nedojde k jejich úpravě, nemusí princip Roam Like At Home automaticky platit a služby mohou být účtovány stejně jako v minulosti. Pokud si chce být člověk před výjezdem do zahraničí jistý, nejlépe udělá, když si zkontroluje podmínky svého tarifu přímo u operátora.

Je dobré mít na paměti, že nová regulace se týká jen členských zemí EU plus Norska, Islandu a Lichtenštejnska. Evropské země mimo EU jsou součástí druhé roamingové zóny a roaming tam je často dražší, než byl dřív. „Ostražitost doporučuji také v příhraničních oblastech EU. Telefon by se vám mohl naladit na síť operátora z Ukrajiny, Bosny a Hercegoviny, Černé Hory, Srbska, severního Kypru apod. V těchto zemích je roaming nadále zpoplatněn a nemusí být vůbec levný,“ radí Bolcek.

Pro roamingové volání a SMS nyní platí stejná pravidla a sazby, jako když v tuzemsku voláte do sítě jiného operátora. Pokud máte neomezené volání a SMS do všech sítí, stejně to platí i pro roaming z celé EU. „Občas se setkávám s tím, že lidé zaměňují termíny roaming a volání do zahraničí. Roaming je, když využíváte služby v cizině, například když z ciziny voláte domů. Když z domova voláte na zahraniční číslo, nejedná se o roaming. Za tyto služby se platí stejně jako dřív,“ upozorňuje Bolcek.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky