Novela rozšiřuje pravomoci soudních exekutorů při zabavování řidičských průkazů

Neformální uskupení Exekutoři proti teritorialitě, které sdružuje na dvě desítky soudních exekutorů, pozitivně kvituje dnešní schválení novely exekučního řádu Poslaneckou sněmovnou Parlamentu České republiky.

Ilustrační fotografie
reklama

Tato novela rozšiřuje pravomoci soudních exekutorů v oblasti zabavování řidičských průkazů o ty neplatiče výživného, kteří neplatí na jejich studující děti do 26 let věku. Dosud tato praxe fungovala jen u těch neplatičů výživného, kteří neplatí na svoje nezletilé děti, tedy do 18 let věku. „Možnost zabavení řidičského průkazu neplatičům výživného nám byla dána od roku 2013 a musím potvrdit, že se osvědčila. V mnoha případech vyřešila bezvýchodnou situaci matek samoživitelek, které se ocitly v těžké životní situaci. Že se nyní tato naše působnost rozšiřuje i na ty neplatiče výživného, kteří neplatí na svoje studující děti do 26 let, je rozhodně krok správným směrem,“ oceňuje dnešní hlasování poslanců soudní exekutor z Litoměřic a jeden z mluvčích uskupení Exekutoři proti teritorialitě JUDr. Ondřej Mareš, LL.M.

Soudní exekutoři sdružení v platformě zároveň oceňují fakt, že poslanci a poslankyně dnes zamítli pozměňovací návrh, který chtěl do novely exekučního řádu zakomponovat zavedení místní příslušnosti soudních exekutorů. Tento pozměňovací návrh přitom vyvolal kolem novely v poslanecké sněmovně dlouhou diskuzi, kdy se opět řešil exekuční systém jako celek, jeho slabiny a možné změny, ale také slabá finanční gramotnost občanů jako společenský fenomén.

„Připojit takovou zásadní změnu celého exekučního systému k novele exekučního řádu jako pozměňovací návrh, bez řádného předchozího projednání, považuji za neakceptovatelné a jsem rád, že k tomu tak přistoupili také poslanci při hlasování. O zavedení místní příslušnosti navíc už není přesvědčeno ani ministerstvo spravedlnosti, které po zpracování nezávislé analýzy už dříve uznalo, že teritorialita by znamenala ohrožení vymahatelnosti v České republice,“ říká Ondřej Mareš.

V poslanecké sněmovně během rozpravy navíc zaznělo mnoho výtek k činnosti soudních exekutorů, které už dávno neodpovídaly realitě. „Znovu někteří zákonodárci opakovali příběhy o tom, jak exekutoři vydělávají na dlužnících díky nákladům na cestovné, když za nimi cestují přes celou republiku. A mnoho dalších argumentů, které ale mohly být vznášeny před několika lety, ne dnes, kdy už tyto věci po změnách exekučního řádu nejsou vůbec možné. Je smutné, když samotní zákonodárci tyto věci nevědí a používají pak v tak důležité diskuzi nepravdivé argumenty,“ doplňuje soudní exekutor Ondřej Mareš.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky