Prokletí českých premiérů? Sobotka rozpadem vztahu následuje ostatní

Být premiérem v České republice není ničím jednoduchým. Naopak by se možná dalo říct, že jde až o prokletí. Většina polistopadových českých předsedů vlád totiž velmi dobře poznala manželské krize a rozvod, někteří z nich už i během výkonu funkce.

Ilustrační fotografie
reklama

Rozvodem manželství si z předsedů českých vlád neprošli pouze Václav Klaus (ODS), Josef Tošovský (nestraník) a Jiří Rusnok (nestraník). Premiér Bohuslav Sobotka oznámil odluku v manželství s tím, že s manželkou Olgou bude v následujících týdnech hledat nové uspořádání rodinného života. Ve funkci premiéra řešili manželskou krizi Jiří Paroubek (ČSSD), Mirek Topolánek i Petr Nečas (oba ODS).

Miloš Zeman se rozvedl již v roce 1978, v roce 1993 se podruhé oženil a s druhou manželkou Ivanou je dodnes. Vladimír Špidla se také rozvedl dlouho před svým vstupem do politiky. Podruhé se oženil v roce 1974.

Nezdary v manželství potkaly i Stanislava Grosse. Ten se oženil krátce po absolvování vojenské služby a asi po půl roce se rozvedl. Podruhé se oženil v roce 1996. I Jiří Paroubek se s manželkou Zuzanou rozvedl po téměř 28 letech manželství v září 2007. Manželství se mu ale rozpadlo již v době, kdy byl premiérem. 

Mirek Topolánek se rozvedl s manželkou Pavlou v roce 2010. Od ledna 2007, kdy byl předsedou vlády, žil se svou nynější manželkou, tehdejší místopředsedkyní Sněmovny Lucií Talmanovou, kterou si vzal v roce 2010. Jan Fischer se také rozvedl, konkrétně v roce 1987 a následující rok se podruhé oženil se svojí současnou manželkou Danielou.

Výjimkou nebyl ani Petr Nečas, který řešil manželskou krizi již v době, kdy byl předsedou vlády. S manželkou Radkou se rozvedl krátce po odchodu z funkce v roce 2013 a krátce poté se oženil s bývalou vrchní ředitelkou svého kabinetu Janou Nagyovou. Teď se k nim přidá i současný předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky