Lidé bez titulu jsou hlupáci? Debata o daních byla bouřlivá, Jílková musela zakročit

Podle premiéra Bohuslava Sobotky odplynulo od roku 2000 z bankovních firem do zahraničí 460 miliard korun ve formě dividend a dalších 20 miliard korun banky ušetřily na daních po snížení daně pro právnické osoby. ČSSD proto navrhuje zdanění bank, které by mělo do rozpočtu přinést 11 miliard korun ročně. Přišla s návrhem daňové reformy, podle které by sazba daně z příjmu rostla podle hrubého měsíčního výdělku. Jsou ale opravdu tyto návrhy krokem k lepšímu? O tom se diskutovalo v pořadu Máte slovo s Michaelou Jílkovou.

Michaela Jílková v pořadu Máte slovo
reklama

V pořadu dnes diskutovali poslanec a předseda rozpočtového výboru Václav Votava, poslanec a předseda poslaneckého klubu František Laudát, vedoucí Oddělení strategií a trendů EU na Úřadu vlády ČR Aleš Chmelař, hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda, zdravotní sestra Tereza Loučná a řidič tramvaje Radim Oravec.

Podle Votavy jde především o to, aby se snížily daně lidem s nízkými příjmy. Takoví si podle něj zaslouží pozornost politiků, už jen proto, že 90 procent lidí nemá příjem vyšší než 50 tisíc korun a tři miliony zaměstnanců nedosáhnou na průměrnou mzdu.

Dodal, že progresivní daň je o solidaritě a lidé s vyššími příjmy by se měli podělit s lidmi, kteří mají příjem nižší. Laudát ale tvrdí, že pokud by se realizoval nápad ČSSD, byli bychom tam, kde před rokem 1989. "Sociální demokracie chce, abychom byli chudí," reagoval. Votava ale tvrdí, že tento model funguje na západě, zatímco model TOP 09 je jen na východě.

Chmelař přiznal, že tento návrh snižuje daňové zatížení 90 procent lidí. "Co je skandální je, že 90 procent lidí bere méně než 50 tisíc. To je ten problém," dodal. Poté upozornil, že člověk s polovinou průměrné mzdy je zdaněn stejně, jako někdo s 25násobkem průměrné mzdy.

Kovanda tvrdí, že český daňový systém je nejspravedlivější ve střední Evropě, čímž vyvolal pobouření u diváků. Solidární příjem totiž funguje pouze u platů nad 113 tisíc korun. "U nás tedy je progresivní zdanění, máme spravedlivější zdanění než Německo," dodal.

Oravec tvrdí, že veřejnost se uvádí v omyl tvrzením, že ten kdo vydělává víc by měl odvádět vyšší daně. To už totiž funguje, protože daně se odvádí procentuálně. "Já budu trestán za to, že něco vystuduji a lépe pracuji?" ptá se. Divačka z publika, programátorka, podotkla, že pokud by k zavedení progresivní daně došlo, přišla by zhruba o 25 procent platu.

"Vy tady řešíte lokální daně, ale žijeme v globálním světě. Velké firmy, které u nás fungují, mají daňové prázdniny. Naši lidé zaměstnání v montážních podnicích pobírají mzdu, jakou jim přidělí zahraniční firma. Nikdo se ale nezabývá tím, kolik vzniká státní pokladně škod, když sem tyhle firmy přivádějí zisky, které nemusí zdaňovat. Ten svět už funguje jinak," dodala.

Další divák se obořil na ČSSD s tím, že se děsí, že budou daně měnit právě oni. "Vy nevidíte lidem pod ruce, co pro ty peníze udělali," naštval se. "Jsou to lidé s vysokou kvalifikací, atestací, dělají přesčasy, a pak přijde nějakej pan Sobotka a řekne: Vy už jste si vydělal dost, já vám to vezmu, protože je potřeba to přerozdělit," dodal.

Divačka v reakci ale uvedla, že takoví lidé studovali za státní peníze a mají morální povinnost něco státu vrátit, právě formou progresivní daně. Kovanda ale podotkl, že studovat u nás může bezplatně každý. Laudát se následně obořil na ostatní, jestli se náhodou nezbláznili. "Vy tady chcete budovat další lékaře pro Německo a Rakousko?" naštval se kvůli tomu, že by lidem s vyššími příjmy mělo být sebráno více peněz.

"Mzda průměrného praktického lékaře je asi 40 tisíc korun," reagoval Chmelař. Přiznal, že lékaři odchází do zahraničí, podle něj to je ale proto, že tam jsou dvakrát až třikrát vyšší mzdy. "Vy tady brečíte, přitom vláda sociálních demokratů s Babišem přihrává miliardy těm nejbohatším!" obořil se na něj Laudát. 

Divák z publika zaútočil na Laudáta kvůli jeho "demagogii o rovnostářské společnosti". "22 procent žen má nižší plat než muži. Takhle vypadá rovnost?!" naštval se. "Je to sociální demokracie, která blokuje liberalizaci trhu," reagoval na diváka Laudát.

Jeden z diváků se poté zeptal, proč by se měli lidé s nižšími příjmy jako zdravotní sestry stydět za to, že jim stát přidal nějaké peníze. To ale rozlítilo Jílkovou, která sjela všechny přítomné. "Tak to ne! Tohle nikdo neřekl! Taková politická demagogie tu nebude!" rozjela se.

Poté přišla řeč na zdanění bank, které podle Kovandy destabilizovalo bankovní sektor v řadě zemí kolem nás a skončilo to až znárodněním. Laudát tvrdí, že nad bankami má dohled Česká národní banka, problém ale vidí v tom, že někteří navýšili náklady na provoz, aby získaly více peněz. 

Podle něj jsme uprostřed zdanění bank v Evropě a pokud se daně zvednou, tak budou banky danit jinde. Votava ale tvrdí, že banky mají v České republice daňový ráj. "Pokud tady něco mají, tak daňové peklo, ne daňový ráj," reagoval Kovanda s tím,že stabilizovaný bankovní sektor napomáhá celé ekonomice. Dodal, že tři z pěti největších plátců daní jsou banky, jejich ziskovost ale prý klesá. 

Debata se následně zvrhla v diskuzi o tom, jestli jsou Češi chytří nebo hloupí. Divák z publika uvedl, ne každý měl tu možnost, protože na to není dost chytrý, což vytočilo Laudáta, který se na něj obořil, že jestli považuje lidi bez titulu za hlupáky, tak by se měl omluvit celému národu. "Vy jste šílenci!" rozhořčil se.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky