Zasněžená SPZ vás může přijít draho

Je to někdy až komická podívaná. Potkáte auto, které je kvůli vytrvalé sněhové pokrývce zašpiněné od střechy až po kola, jen poznávací značka je bílá, jako když právě vyjela z myčky. Má to ale svůj důvod, za nečitelnou značku vám totiž hrozí až rok bez řidičáku. Informuje AutoRoad.cz.

Zasněžená auta
reklama

Jak asi víte, od novely silničního zákona v minulém roce nesmí řidič na silnici s automobilem, které je pokryto nečistotami, vrstvou sněhu nebo námrazou, zabraňující výhledu z místa řidiče vpřed, vzad nebo do stran. Jen malý průzor v čelním skle tedy pro jízdu nestačí. Stejný zákaz platí i pro vozidla, na nichž nebo jejich nákladu je vrstva sněhu či ledu, ohrožující možným uvolněním další účastníky silničního provozu. Pokud by řidič s takto nezpůsobilým autem vyjel do provozu a policie ho zastavila, hrozí mu bloková pokuta až 2000 korun.

Mnohem horší následky ale čekají řidiče, kteří neometou sníh ze své registrační značky. Silniční zákon doslova mluví o tom, že řidič se dopouští přestupku tehdy, pokud řídí vozidlo, jehož „tabulka registrační značky je zakryta, nečitelná nebo upravena anebo umístěna tak, že je znemožněna nebo podstatně ztížena její čitelnost“. Neřešme teď případy, kdy auto SPZ nemá, případně ji má, ale ta ve skutečnosti patří jinému vozu

Za nečitelnou registrační značku hrozí řidiči docela vysoká pokuta. Přestupek nejde řešit blokově, to znamená, že se rovnou posouvá do správního řízení. Tam může být řidiči udělena pokuta od 5000 do 10 000 korun. Zároveň řidiči hrozí také zákaz řízení v době od šesti měsíců do jednoho roku. Na druhou stranu se za tento přestupek nepřičítají žádné body. Rozhodně je ale povinností každého řidič očistit registrační značku tak, aby byla za všech okolností dobře čitelná.

Témata: SPZ | auta | MoneyMAG.cz | sníh | zima

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky