Uprchlíci se vrací do místa, ze kterého děsili Evropu

Doupě neřesti plné špíny, násilí a sexuálních napadání. I tak některá média líčila situaci ve francouzském přístavním městě Caials v době, kdy jeho migrační tábor zvaný "džungle" praskal ve švech. Tábor byl před třemi měsíci zničen a proud migrantů se postupně zmírnil, v posledních dnech se ale situace otáčí. A nových uprchlíků přichází stále více.

Ilustrační fotografie
reklama

Různá média, různé zdroje, stejné informace. Caials se opět plní migranty a hrozí, že se bude opakovat nedávná situace, kdy se v táboře tísnilo až 10 tisíc lidí, kteří si zde zbudovali vlastní obchody, restaurace i náboženské objekty. Úřady jsou v pohotovosti a jsou připraveni zabránit vznikání nových táborů, přesto přiznávají, že migrantů míří do města více a více.

Server BBC koncem prosince uvedl, že se migranti nevzdávají a pomalu se začínají vracet zpět do zničeného tábora. Clare Moseleyová z charitativní organizace Care4Calais britské televizi řekla, že se v regionu stále skrývá několik stovek migrantů a existuje možnost, že se uprchlíci do francouzského přístavního města vrátí.

"V tuto chvíli je tu méně uprchlíků, než tomu bylo dříve, ale jak to vidím, je to jen dočasné. Stejně jako na jiných místech, která byla vystěhována. Brzy se vrátí situace, kdy tu budeme mít zoufalé uprchlíky, který tu budou žít v ještě horších podmínkách a budou potřebovat naši pomoc," varovala Moseleyová.

Policie přiznává selhání

Na místě hlídkuje policie, která sleduje přítomnost migrantů v celém Calais. Většinu z nich zatýká a nutí odejít, ani to je ale mnohdy neodradí. V posledních dnech se jich navíc vrací více než dřív.

"Demontáž tábora uprchlíky nezastavila. Situace je stejná jako před třemi nebo čtyřmi lety. Odhadujeme, že denně přijde až 50 nových migrantů," uvedl pro The Telegraph policejní mluvčí Frédéric Baland. 

Úředníci i policie zůstávají ve stavu vysoké pohotovosti a dělají, co mohou, aby zastavili znovuvybudování provizorních přístřešků. Od října podle policie navíc v Calais už žádný další tábor nezačal vznikat. Přesto úředníci přiznávají, že nemají nad místem plnou kontrolu.

Džungle - místo, kde neplatí zákon

Vedení města proto rozhodlo, že oblast známá jako "džungle" bude uzavřena, protože se stala nebezpečnou pro veřejnost. Mluvčí kanceláře starosty ale pro francouzská média přiznal, že policie jednoduše nemá dostatek lidí na ochranu areálu.

V "džungli" ani tři měsíce po její demontáži zkrátka neplatí zákon. Místo je navíc plné nebezpečného odpadu, střepů a, drátů a dalších předmětů, které mohou neopatrné návštěvníky lehce zranit. Toho využívají nově příchozí migranti, kteří spoléhají na to, že se do tábora nebude chtít policistům příliš často.

Ani uprchlíci se zde ale dlouho nezdrží. Většina nově příchozích bere "džungli" jako přechodnou stanici a mají zájem na tom dostat se co nejdříve do Británie. 

Témata: uprchlíci | Francie

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky