Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výroční zpráva o integraci imigrantů vás může překvapit

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Vládní zmocněnkyně pro integraci německé vlády Aydan Özoguzová v pátek představila výroční zprávu o integraci. Podle ní se v posledních letech situace hodně zlepšila. Zároveň kritizovala opoziční antiimigrační stranu Alternativa pro Německo (AfD).

„Pokud jde o participaci a integraci, jsme v Německu na správné cestě," uvádí Aydan Özoguzová v poznámkách ke zprávě s názvem „Participace, rovné příležitosti a rozvojové práva v imigrantů v Německu."

„Děti s přistěhovaleckými kořeny stále častěji chodí do školky, teenageři dosahují stále vyššího školního vzdělání ve srovnání se situací před pěti lety, zaměstnanosti mezi přistěhovalci se zvyšuje," uvedla zmocněnkyně.

Zpráva, ze které cituje agentura DPA například zmiňuje, že v roce 2015 17 procent dětí z rodin imigrantů na konci střední školy splnilo přípravné zkoušky na univerzitu. V roce 2010 to bylo jen 9 procent. Procento dětí z přistěhovaleckých rodin, které absolvovaly závěrečné kvalifikační zkoušky, také vzrostlo z 38 na 43 .

V Německu v tuto chvíli žije asi 17,2 milionu lidí s kořeny v zahraničí, což je asi o 1,8 milionu více než v roce 2014. Celkem tito lidé tvoří asi 21 procent obyvatel Německa. Zhruba polovina z nich má i německé občanství. Většina přistěhovalců pochází z Turecka, Polska či Ruska.

Sociální demokratka dodala, že šance na úspěch pozdějším životě jsou stále velmi závislé na tom, zda dítě pochází z rodiny migrantů. U lidí s imigračním pozadím stále existuje dvakrát vyšší pravděpodobnost, že bude žít v chudobě což je skutečnost, která zůstává po celá léta stejná, poznamenala Özoguzová.

„I když počet pracujících lidí s migračním pozadím vzrostl z 7,54 milionu na 7,72 milionu, míra nezaměstnanosti mezi imigranty je nyní téměř třikrát vyšší, než je mezi německými občany," upozornila.

Özoguzová také vyjádřila znepokojení nad vyhrocenou veřejnou diskusí v souvislosti s údajným nebezpečím, které přišlo spolu s téměř 900.000 uprchlíky v průběhu roku 2015.

Na účet krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) Özoguzová řekla, že strana se veze na zádech uprchlíků a „vytváří názory, které ne vždy odpovídají pravdě."

Zdůraznila, že zatímco obavy některých lidí ve společnosti by neměly být úplně odsouzeny jako rasismus, existují lidé, „kteří se snaží vytvořit obraz, že kriminalita poroste, pokud sem přijdou další uprchlíci." Skutečností podle ní je, že existují významné rozdíly mezi různými skupinami uprchlíků.

Témata:  uprchlíci Německo Muslimové

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy