Turci řvali Alláhu Akbar. Pak zaútočili zápalnými lahvemi +VIDEO

Turečtí nacionalisté zaútočili na kurdské kulturní centrum v Belgii a pokusili se jej vypálit, nelíbilo se jim, že jeho předseda obviňuje tureckou vládu z podněcování násilí. Turci přijeli na místo konvojem vozů, mávali tureckými vlajkami a házeli zápalné lahve a kameny na budovu kurdského institutu v Bruselu. K incidentu došlo podle serveru Breitbart ve čtvrtek večer.

Ilustrační fotografie
reklama

Podle očitých svědků se útočníci nejprve pokusili vloupat dovnitř. Když se jim to nepodařilo, hodili na budovu několik molotovových koktejlů, které vybuchly přímo na ulici. Útočící Turci údajně křičeli hesla jako „smrt Kurdům", „zatracená PKK" a „Allahu Akbar".

Centrum bylo už bylo v minulosti napadeno několikrát, při jednom z minulých pokusů se jej útočníci také pokusili podpálit. Násilí mezi Kurdy a Turky je v evropských ulicích stále běžnější - i vzhledem k tomu, že v regionu žijí velké skupiny jak Turků, tak i Kurdů, a vzhledem ke zvýšenému napětí mezi těmito etnickými skupinami v Turecku a Kurdistánu.

V rozhovoru pro kurdskou tiskovou agenturu ANF předseda institutu Derwich M. Ferho naznačil, že je za čin částečně zodpovědný turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan, protože po pokusu o převrat v Turecku několikrát volal po zátahu na „teroristy" v Evropě.

„Nenávistné komentáře, jako byl tento, povzbudily turecké extremisty v Bruselu, aby se zapojili do kriminálních aktivit. Poslední útok je součástí rostoucích hrozeb a stupňující se nenávisti vůči kurdské komunitě, a to nejen v Turecku, ale také v Belgii," pokračoval.

„V posledních týdnech kurdský institut v Bruselu čelil vyhrožování prostřednictvím sociálních médií i po telefonu. Ve vzkazech se psalo třeba: 'Doufám, že přijde genocida Kurdů', kurdské webové stránky institutu byly dočasně mimo provoz po sérii řízených kybernetických útoků," dodal.

V lednu tohoto roku kurdští demonstranti vtrhli do sídla britské Konzervativní strany (CCHQ) ve Westminsteru a žádali, aby britská vláda přestala podporovat turecký stát, který „vraždí" Kurdy, uzavírá „tajné dohody" s džihádisty a „islamizuje" Turecko.

V září loňského roku došlo k nátůstu napětí mezi oběma skupinami, které vyvrcholilo ve vlnu krvavého násilí mezi Kurdy a Turky přímo v evropských ulicích. Desítky lidí byly zatčeny, ve švédském Stockholmu vybuchla bomba, v ulicích Frankfurtu nad Mohanem proti sobě skupiny použily hole, láhve a kameny, Dva lidé zemřeli ve švýcarském Bernu, když si Turci a Kurdové navzájem doslova vyhlásili válku.

Témata: Turecko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky