Šándor spustil: Čeho se bojíte, Trump má pravdu. Proboha, je to v našem zájmu

Nově zvolený americký prezident Donald Trump několikrát hlasitě kritizoval Severoatlantickou alianci. Jakkoliv se to nemusí jejím členům líbit, bezpečnostní expert Ándor Šándor poukazuje, že jeho slova jsou na místě. Členské státy totiž často neplní, co slíbily.

Donald Trump, autor: Michael Vadon by CC-BY-SA-4.0
reklama

Republikánský kandidát před volbami zpochybnil mimo jiné plnění amerických závazků vůči evropským spojencům v NATO, kteří podle něj alianci přispívají jen málo. Znepokojil tím především malé pobaltské členy NATO, kteří se obávají ruského souseda.

Jak ale poukazuje Šándor pro Český rozhlas, tato kritika je na místě. „Donald Trump není první, kdo varuje Evropu, že se nemůže v NATO jen vést," připomíná. „Udivuje mne, že nám pořád nedochází, že musíme mít armádu, která nás ochrání. Že je to hlavně v našem vlastním zájmu," podivuje se odborník.

V NATO existuje celá řada „neplatičů", mezi nimi i Česká republika. Ta slíbila, že do armády a bezpečnosti bude investovat 2 procenta HDP. „Loni to ale bylo jen procento. Letos jen o málo víc. Peníze přitom máme. Ale i kdyby je armáda dostala, tak je není schopna smysluplně investovat," nebere si servítky Šándor.

Dodává,. Že řada lidí na ministerstvu obrany se bojí cokoliv rozhodnout. „A odpovědnost k obraně země pořádně nechápou ani naše soudy. Máme problém smysluplně utratit i to procento, které z rozpočtu obrana dostává. Je to bludný kruh," varuje.

„Přesto ale přece proboha musí být v našem vlastním zájmu, mít armádu takovou, jakou doopravdy potřebujeme. Ne kvůli Trumpovi, který řekne, že nás dál nepotáhne!" burcuje exlert. Dodává, že pokud budeme více spoléhat na sebe a na to, co už v alianci máme, bude spojenectví se Spojenými státy ještě lepší. „Rozhodně bych se nového prezidenta nebál. Je to pro nás výzva, se kterou musíme dál pracovat," dodává.

O problematice NATO v rozhovoru pro EuroZprávy.cz mluvil také americká novinář Erik Best. Ten připomněl, že Obama již několik měsíců tvrdí, že Trump je nezpůsobilý k tomu, aby byl prezidentem, pak ale vyhrál volby. „Obama celou dobu posílal spojencům signál, že nemůžeme akceptovat Trumovu politiku. A politici se teď budou muset rozhodnout – tedy akceptovat novou politiku Trumpa, nebo proti ní trošku protestovat a klást překážky," myslí si Američan žijící v České republice.

„Možná poprvé by se mohli pokusit změnit to vůdcovství, protože Američané vedou NATO, jako by bylo skoro jen jejich. Nikdo k tomu zatím neměl odvahu, i když se o tom několikrát mluvilo. A teď se objevila příležitost. Je otázka, jestli opravdu budou chtít, nebo jestli nakonec budou akceptovat Trumpa. A jestli Trump nakonec změní rétoriku a bude se chovat více jako Bush nebo Obama," dodal.

Témata: Trump, Donald

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky