Pneumokok zabíjí v Česku čím dál víc. Ohrožuje děti i dospělé

Závažných pneumokokových infekcí u nás přibývá. Loni jimi onemocnělo o 20 % víc lidí než rok předtím a pneumokok jich také více zabil. Přitom proti bakteriím existuje očkování. Vakcíny chrání právě před těmi typy pneumokoků, které vyvolávají ta nejzávažnější onemocnění.

Záchranná služba, ilustrační fotografie
reklama

Ráno šel do práce, večer už bojoval v nemocnici o život. Pana Jiřího napadl zákeřný pneumokok v jeho 60 letech. "Já jsem ani netušil, že taková nemoc existuje. Vůbec," prohlásil Jiří Šrajbr. Od té doby trpí epilepsii a výpadky paměti.

Ondra zase prodělal pneumokokovou infekci, když mu nebyly ani 2 roky. "Jeho stav se dramaticky zhoršoval z hodiny na hodinu, upadl do bezvědomí, prodělal několik operací hlavy," popsala Ondrova maminka. Boj o život vyhrál, je ale úplně hluchý.

Počet pneumokokových infekcí v Česku roste. Loni onemocnělo závažnou formou přes 400 lidí, což je o pětinu více než rok předtím. Šedesát šest z nich nemoci podlehlo, mezi nimi i dvě ani ne dvouleté děti. Nejvíce pneumokok ohrožuje právě děti do pěti let, seniory a také lidi s oslabenou imunitou.

"Ta invazivní onemocnění, což znamená především zánět mozkových blan a těžké záněty plic, mohou končit anebo často končí smrtí," sdělila primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí na Bulovce Hana Roháčová.

V ostatních případech často zanechávají doživotní následky, jako je třeba postižení zraku nebo sluchu. "Přenáší se kapénkami, je tedy zapotřebí blízkého tělesného kontaktu," doplnil epidemiolog Petr Pazdiora.

Nejúčinnější ochranou proti pneumokokům je očkování. Těm nejohroženějším, tedy malým dětem a lidem nad 65 let, alespoň jednu z dostupných vakcín plně hradí pojišťovny. Přesto očkovaných seniorů je podle odhadů méně než procento a rok od roku ubývá i očkovaných malých dětí.

Témata: zdraví | zdravotnictví

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky