EU nařídila likvidaci některých zvířat a rostlin

Dny více než dvacítky zvířecích druhů na území Evropské unie jsou sečteny. EU se rozhodla zlikvidovat některé zakázané druhy zvířat a rostlin.

Ilustrační fotografie
reklama

Mývalové, nosálové, vrány a některé druhy veverek, raků, želv a vodních ptáků jsou na seznamu invazivních vetřelců. Tato zvířata nemají svůj přirozený původ v Evropě a škodí biologické rozmanitosti. Podle nařízení EU se musí tyto druhy začít plošně likvidovat.

Výskyt nepůvodních druhů v nových lokalitách není vždy důvodem ke znepokojení. Značná část se ale může stát právě invazním druhem, který může mít nepříznivé dopady na biologickou rozmanitost, ale i jiné sociální a hospodářské dopady.

"Hrozba, kterou invazní nepůvodní druhy představují pro biologickou rozmanitost a související ekosystémové služby, má různé podoby, včetně vážných dopadů na původní druhy a strukturu a funkci ekosystémů v důsledku změn přírodních stanovišť, predace, konkurence, přenosu nákaz, vytlačení původních druhů ve značné části areálu a genetických účinků křížení. Kromě toho mohou mít invazní nepůvodní druhy také závažný nepříznivý dopad na lidské zdraví a hospodářství," stojí v nařízení, které v roce 2014 odsouhlasily členské státy EU včetně Česka a také Evropský parlament.

Evropská komise na základě tohoto nařízení v polovině července vydala nový seznam, který obsahuje celkem 23 zvířat a 14 rostlin. Plán likvidace zvířat v Česku nyní připravuje ministerstvo životního prostředí. "Změny jsou předmětem probíhající legislativní adaptace, kterou ministerstvo připravuje," řekla médiím tisková mluvčí ministerstva životního prostředí Dominika Pospíšilová.

Zapojí se i zoo

Celá situace se dotkne i zoologických zahrad, kde se u vybraných zvířat musí zajistit, aby se dále nerozmnožovala. Zoologické zahrady si mohou svá zvířata nechat pouze tehdy, pokud samečci a samičky budou žít odděleně a nebo když je nechají vykastrovat. Veterináři mohou některým zvířatům také nasadit antikoncepci.

"Je to o tom, že se zpřísní management chovu těchto zvířat, jejichž seznam nám zaslala EU," uvedla pro TN.cz mluvčí brněnské zoo Monika Brindzáková. "Kastrace je nejradikálnější a nejrazantnější způsob řešení toho problému," dodala s tím, že zřejmně budou samce a samičky mývalů chovat odděleně. "Není to tak, že by do roka a do dne zmizela tato zvířata ze zoologických zahrad," uzavřela Brindzáková.

Pokud se některá rostlina nebo živočich dostane do zemí Evropské unie po třetím srpnu tohoto roku, místní veterinární správa ho vrátí zpět. Pohraniční veterinární stanice chystá kontroly zaměřené na dovoz nepůvodních druhů.

Témata: Příroda

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky