Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zahrádkáři chtějí svůj zákon. Vládě ale přijde nadbytečný

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Vláda se na své středeční schůzi zabývala nejen opatřeními v případě ohrožení terorismem, ale i zahrádkářským zákonem. Návrh připravili poslanci ČSSD, KSČM a Úsvitu a je pod ním podepsaný i premiér Bohuslav Sobotka. Řešit má problémy s pozemky pro zahrádkářské osady.

Zákon především stanovuje zahrádkářskou činnost jako veřejně prospěšnou a má pomoci řešit problémy s pozemky pro zahrádkové osady. Po jeho přijetí volají zahrádkáři řadu let. Sněmovna už obdobný návrh obdržela v roce 2009, schválený zákon ale vetoval bývalý prezident Václav Klaus.

Zákon je podle vlády nadbytečný, protože zahradničení je volnočasová aktivita a není potřeba ji právně upravovat. Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) označil zákon za nepotřebný. Jinak to ale vidí jeden z autorů návrhu Ladislav Velebný (ČSSD), který tvrdí, že zahrádkáři jsou nedílnou součástí naší společnosti. "Mají ho hasiči, mají ho sportovci, tak proč by ho nemohli mít i zahrádkáři," řekl pro TN.cz Velebný.

K návrhu se členové vlády postavili neutrálně, měli k ní ale několik výtek. Zahrádkářské hnutí by se mohlo dočkat zásadních změn. Nový zákon by jim měl zajistit dlouhodobý pronájem pozemků a tím i větší jistotu. Údajně je cílem zakotvit právní postavení a veřejnou prospěšnost zahrádkářů, kteří hospodaří na státní a obecní půdě. "Ve sněmovně budeme bojovat. Protože zahrádkáři žijí v nejistotě, když nemají tento zákon, protože jim pozemek může kdokoliv vzít," dodal Velebný.

"O tento zákon zahrádkáři jako svaz usilují už dlouho. Myslíme si, že by to mělo být uznáno jako veřejně prospěšná činnost. Chceme, aby měli zahrádkáři svůj zákon, který jim pomůže v jejich činnosti," uvedl pro TN.cz další z předkladatelů zákona Josef Šenfeld (KSČM).

Podle tvůrců je návrh zákona důležitý, vládě ale přijde nadbytečný. Někteří politici na jeho adresu i vtipkují. "Vláda dnes projedná zahrádkářský zákon. Konečně, bez zákona vám ani petržel nevyroste, každý si hnojí, jak chce. Doteď horor na zahrádkách," komentoval zákon šéf středočeské ODS Jan Skopeček na Twitteru ZDE

Témata:  Zahrady

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy