Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na trhu jsou špatná vejce z dovozu. Návod, jak poznat česká

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Česko zaplavují vejce z dovozu a podle veterinářů u nich mnohdy není zaručena kvalita. Častým prohřeškem je vada v jejich značení. Právě podle něj lze přitom zjistit, odkud dané vajíčko pochází.

Záleží vám na tom, abyste jedli jen česká vejce nebo třeba vejce od slepic, které jsou chovány ve volném výběhu? Potom byste měli znát význam kódu, kterým je každé vajíčko z obchodu označeno. Ne každý má totiž to štěstí, že má slepice doma na zahrádce.

Na každém vejci je vytištěn několikamístný kód. Ten označuje způsob, jakým byla slepice chována, místo původu vajíčka a také registrační číslo chovu. Konkrétního producenta vajec lze vyhledat na stránkách Mezinárodního testování drůbeže.

Kód ZDE

Z krabiček se toho dozvíte ještě daleko víc - jméno podniku, který vejce balil, třídírnu, jakost a hmotnost vejce, počet vajec, minimální trvanlivost apod. Nedejte se ale zmást, údaje uvedené na krabičce nemají co dělat s původem vajec, která jsou uvnitř. Když tedy na obalu najdete značku CZ, neznamená to, že jde o česká vejce, ale že byla v Česku roztříděna.

Vajíčka se dělí celkem do čtyř hmotnostních skupin:

S - malé vejce, hmotnost méně než 53 g

M - středně velké vejce, hmotnost od 53 g do 63 g

L - velké vejce, hmotnost od 63 g do 73 g

XL - velmi velké vejce, hmotnost nad 73 g

Zajímavým údajem je také jakost vajec, ta se dělí na třídu A a B. V obchodní síti se prodávají výhradně vejce jakostní třídy A, tedy čerstvá. Vejce třídy B se smějí dodávat pouze na průmyslové zpracování. Pokud je na obalu vajec třídy A navíc uvedeno i označení "extra" nebo "extra čerstvá", byla vejce zabalena nejpozději 4 dny po snášce. V obchodech smějí být prodávána do devátého dne po snášce. 

 

Témata:  potraviny

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy