Tohle nás podle expertů čeká: Přijde dalších 80 milionů běženců, muslimů bude dvojnásobek

Otázka migrace a uprchlíků hýbe nejen Evropou, zásadní vliv může mít třeba i na volby nového amerického prezidenta. Spory o to, jak problém s migranty naložit, se tak řeší na obou stranách Atlantiku. Jak naznačují nová čísla, krize není zdaleka u konce – ba právě naopak.

Ilustrační fotografie
reklama

Američtí republikáni jsou rozdělení kvůli předpokládanému prezidentskému kandidátovi Donaldu Trumpovi a jeho plamenným poznámkám o migraci. Téma migrace hrálo klíčovou roli také v kampani před britským referendem

Demografové varují, že problémy nejsou zdaleka u konce, v nadcházejícím desetiletí přitom podle nich přijde do Evropy ještě více lidí. Deník The Washington Post s odkazem na data Eurostatu a demografy uvádí, že roční čistá migrace do Evropy se bude v příštích 20 letech nadále mírně zvyšovat. Tento rok by mělo na kontinent dorazit něco málo přes milion běženců, do roku 2036 se toto číslo podle odhadů vyšplhá až na 1,5 milionu lidí.

Počet obyvatel EU se zvýší o desítky milionů

Pokud bude současný trend pokračovat, imigrace do Evropy nebude klesat pod současnou úroveň nejméně do roku 2069. Do té doby na starý kontinent přijde asi 77 milionů lidí. Údaj zahrnuje přistěhovalce mířící do všech do 28 členských zemí EU, na Island, do Norska a do Švýcarska.

Podle dat Eurostatu pak do roku 2080 zvýší přistěhovalci a jejich potomci počet obyvatel EU o 121 milionů. „Výsledkem bude Evropa, která je podstatně pestřejší, než je tomu dnes," píše The Washington Post. Například počet evropských křesťanů klesne do poloviny století o zhruba 18 procent na 454 milionů. Vyplývá to z údajů výzkumného centra Pew Research Center. Centrum také předpovídá, že počet evropských muslimů se téměř zdvojnásobí na asi 71 milionů.

Odhady mohou ovlivnit další faktory

Jak ale odborníci poukazují, jde pouze o projekci, tedy o odhady., které může ovlivnit celá řada faktorů. Pokud budou evropské ekonomické problémy pokračovat, kontinent by se mohl stát méně atraktivním pro potenciální přistěhovalce z Asie a Afriky. V případě, že počet obyvatel v Asii a Africe neporoste tak rychle, jak analytici očekávají, může počet migrantů také klesnout.

Evropské vlády by se také mohly pokusit snížit míru legálního přistěhovalectví tím, že zabrání migrantům v překračování svých hranic a deportují ty, kteří přišli nelegálně. Snahy o snížení imigrace nicméně doteď měly spíše smíšené účinky. Je-li totiž jeden přechod střežen, migranti si nevyhnutelně najdou jiné cesty k tomu, jak se dostat do vysněného cíle.

Přísná ostraha hranic USA k omezení migrace nevedla

Ze Spojených států pak podle listu přichází důkazy, že vymáhání práva podél hranic může problém ještě zhoršit. Někteří odborníci na imigraci naopak tvrdí, že by měla federální vláda dovolit mexickým dělníkům volně se pohybovat přes hranice, aby mohli cestovali sem a tam - mezi prací a jejich rodinami. Ale protože americké orgány zasahují tak, aby bylo cestování mezi státy nákladné a nebezpečné, mnoho migrantů se podle expertů raději rozhodlo, že hranici překročí jen jednou - a své rodiny vezme s sebou.

Podle odhadů tak kvůli střežení hranice nedošlo ke snížení počtu migrantů, ale právě naopak. Počet migrantů žijících nelegálně ve Spojených státech vzrostla o 44 procent – právě proto, že se mexičtí pracovníci rozhodli přivést celé rodiny. Někteří odborníci však tato čísla vyvrací s tím, že neexistuje žádná přímá spojitost mezi nárůstem pracovní sily z Mexika a zvýšenou ostrahou hranic.

Evropa by v boji mohla být úspěšnější

Přesto by prý Evropa mohla být při boji s nelegální migrací úspěšnější – částečně proto, že Středozemní moře tvoří přirozenou bariéru a také proto, ž se do Evropy snaží dostat menší počet lidí než do USA. Podle odhadů agentury Pew Research Center se do USA snažilo mezi lety 2000 až 2005 dostat v průměru 1,6 milionu běženců.

Míra imigrace klesala a od té doby se už nezrychluje tak, jak je to v Evropě. Přesto by se měl podíl obyvatel USA narozených mimo i nadále zvyšovat – ze současných 14 procent na 18 procent během příštích pěti let. Pew Research Center předpokládá, že budoucí přistěhovalci a jejich potomci zvýší počet obyvatel USA o 103 milionů do roku 2065.

Témata: Muslimové | uprchlíci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky