Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Miliardy pro uprchlíky: EU chce poslat další peníze

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Nová tisková zpráva Evropské komise odhaluje, že chce EU najít dalších 1,4 miliard euro pro Turecko, aby tak do konce července mohla na uprchlíky poslat celkem 2 miliardy euro.

Ze zprávy vyplývá, že by finance měly jít na oblasti vzdělávání, zdravotnictví, městské a sociální infrastruktury a socio-ekonomické podpory. Představuje také Plán humanitární implementace pro Turecko, který by měl mít hodnotu přes 500 milionů euro. Ty by měly zahrnovat „příspěvky od členských států“.

Zpráva chválí celkový pokrok v rámci využívání 3 miliard euro, které EU Turecku slíbila. Z nich bylo podle ní zatím přiděleno 740 milionů euro, a to „jak na humanitární, tak nehumanitární pomoc. Z těchto 740 milionů euro bylo nasmlouváno 150 milionů, z čehož 105 milionů již bylo vyplaceno.“

Zpráva také odhaluje plán na zavedení elektronické karty Emergency Social Safety Net (Nouzová sociální záchranná síť), zkráceně ESSN, která by měla „nejzranitelnějším uprchlíkům umožnit měsíční příspěvky, aby mohli naplnit své základní potřeby, například jídla a přístřeší“.

Na závěr zpráva dodává, že by se při udržení současného tempa mělo Evropské komisi dosáhnout cíle přispět 2 miliardami z 3 miliard eur, které EU Turecku přislíbila, a to do konce letošního léta.

Témata:  EU uprchlíci EUR

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy