V krůtím mase z Polska našli salmonelu

Obchodní řetězec Tesco prodával krůtí maso se salmonelou! Odhalili to pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce a okamžitě vydali varování. V obchodě už výrobek naštěstí nekoupíte, můžete ho mít ale doma.

Ilustrační fotografie
reklama

Závadné maso se salmonelou, v němž Státní zemědělská a potravinářská inspekce našla salmonelu, se už na pultech obchodů nenachází, mělo se totiž spotřebovat do 3. června 2016. Inspektoři se ale obávají, že by ho ještě mohli mít lidé v mrazáku.

Nebezpečné maso nese značku Indrol – Chutné krůtí maso (krůtí mletý masný polotovar s přidanou vepřovou bílkovinou) a jde o 520gramové balení. Kontaminované balení s číslem šarže 16052704 bylo vyrobeno v Polsku.

"SZPI důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří by mohli mít výrobek doma v zamrazeném stavu, aby jej nekonzumovali. Případné zmrazení nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv," uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

"Inspekce s kontrolovanou osobou zahájí správní řízení o uložení sankce," dodal Kopřiva. Informaci o zjištění bakterie v mase vložila SZPI do evropského systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF).

Bakterie rodu Salmonella způsobují akutní průjmové onemocnění, salmonelózu. V Česku jsou ročně hlášeny desítky tisíc případů nákazy. Nemocný si projde doslova peklem, trápí jej kolikové bolesti břicha, bolesti hlavy, horečka, zvracení a velmi časté průjmy.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky