Počet uprchlíků utopených v moři klesl. Na stále hrozivých 1370

Ve Středozemním moři letos při pokusu dostat se do Evropy zemřelo 1370 uprchlíků. Oznámila to dnes Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Údaj je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 25 procent nižší.

Uprchlíci, ilustrační fotografie
reklama

V bilanci je zahrnuto 13 květnových obětí a i v tomto případě jde o značný pokles - loni v květnu zemřelo ve Středozemním moři 95 lidí a předloni 330.

"Připisujeme to prudkému úbytku uprchlíků přicházejících z Turecka do Řecka. Protože se zdá, že turecko-řecká migrační trasa je přerušena, doufáme, že je to začátek rozumné migrační politiky," řekl mluvčí IOM.

Podle údajů IOM letos do 18. května přicestovalo do Evropy po moři přes 190.000 uprchlíků. Dorazili do Itálie, Řecka, Španělska a na Kypr. Po cestě zemřelo 1370 osob. Loni za toto období IOM registroval 1828 úmrtí.

Mezi migranty převládají lidé ze subsaharské Afriky, ubylo Syřanů, Iráčanů a Afghánců, což IOM přisuzuje uzavření balkánské cesty.

Italská pobřežní stráž oznámila, že dnes při 23 operacích zachránila u libyjského pobřeží na 3000 migrantů. Celkem bylo tedy za poslední dva dny zachráněno z různých lodí a gumových člunů v jižní části Středozemního moře přes 5600 migrantů.

Po uzavření balkánské trasy míří žadatelé o azyl zejména z Libye do Itálie, uvádějí humanitární organizace. Úřady se obávají, že počet běženců směřujících za lepší budoucnosti do Evropy bude i nadále stoupat, protože se zlepšuje počasí v oblasti. Od počátku roku se do Itálie po záchraně z vratkých plavidel plovoucích z Libye po Středozemním moři dostalo již více než 34.000 lidí, uvedla OSN.

Témata: uprchlíci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky